Do góry

Śniadania Przepis na:

Bułeczki mleczne

Bułeczki mleczne

Autor:

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 449

Dodano:

Odsłon: 5727

Dziś chciałabym Wam przedstawić przepis na przepyszne mleczne bułeczki, które za pewne szybko znikną pożarte z masełkiem lub dżemem:) u mnie w domu są uwielbiane. Bułeczki znikają w ciągu 1 dnia:) Zapraszam po przepis.

Składniki

  • pół kg mąki pszennej
  • ok. 300 ml mleka
  • drożdże instant 1,5 paczuszki, lub naturalne 8g
  • 60 g masła
  • 1/4 szkl.cukru
  • 2 żółtka
  • cukier waniliowy ( opakowanie)
  • 1 łyżeczka soli
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Bułeczki mleczne

Przygotowanie

  1. Do garnuszka wlewamy mleko, dodajemy masło, cukier i cukier waniliowy, podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się masła i cukrów, odstawiamy do przestygnięcia.

  2. Do miski wsypujemy mąkę, drożdże i sól, wszystko mieszamy łyżką, wlewamy letnie mleko z rozpuszczonymi składnikami, wbijamy żółtka i zagniatamy ciasto. Zagniecione ciasto wkładamy do miski wysmarowanej olejem lub masłem.

  3. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godz. w ciepłe miejsce.
    Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat podsypany mąką, formujemy z ciasta wałek, który kroimy na 10-11 pasków,z każdego paska formujemy okrągłe kuleczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach. Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem.

  4. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C do zrumienienia ok 15-20 min.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

https://pigulagotuje.blogspot.com/2017/11/buki-mleczne-idealne.html

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń