Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Te bułeczki to wynik mojego eksperymentu, bardzo udanego...niesamowicie puszyste i przepyszne, po prostu :)
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34163
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1366
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113601
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34163
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1366
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113601
Składniki
Jeśli jogurt jest zimny wyjmujemy do odpowiednio wcześniej z lodówki by nabrał temp. pokojowej (około 1,5 godziny). UWAGA: Jeśli jogurt ma większe kawałki owoców miksujemy je blenderem by stał się gładki. Drożdże rozprowadzamy w mleku dodając 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki, odstawiamy do "ruszenia". Mąkę przesiewamy z solą, cukrami, dodajemy jogurt, jajo, przestudzony tłuszcz i rozczyn zagniatając elastyczne ciasto, jeśli mocno się klei możemy podsypać 1 łyżką mąki. Ciasto wkładamy do posypanej mąką miski, przykrywamy ściereczką, odkładamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Potem ciasto krótko zagniatamy, robimy wałek, dzielimy je na 11 w miarę równych części, formując bułeczki. Tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy tłuszczem, układamy bułeczki w odstępach od siebie, odstawiamy do podrośnięcia (na około godzinę).
Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajem z dodatkiem mleka i ewentualnie posypujemy makiem, jeśli lubimy. Potem piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, wkładamy bułeczki i pieczemy około 25 minut, jeśli zauważymy, że za mocno przypiekają się z wierzchu możemy przykryć je folią aluminiową i pieczemy do końca czasu pieczenia (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie). Smacznego !