Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealna propozycja na domowe pieczywo śniadaniowe i nie tylko. Bułeczki pszenne z dodatkiem mleka są proste w przygotowaniu i bardzo smaczne :) Zapraszam :)
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 166
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 166
Składniki
Mleko łączymy z wodą i lekko podgrzewamy. Do kubeczka rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier, dwie łyżki mąki i pół szklanki mleka z wodą. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 10-15 min.
Do pozostałej mąki wsypujemy sól, dodajemy wyrośnięty rozczyn drożdżowy oraz pozostałe mleko z wodą i zaczynamy wyrabiać ciasto. Na koniec wlewamy olej i wyrabiamy dokładnie całość. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawimy do wyrośnięcia na 20-30minut.
Po tym czasie formujemy bułeczki (okrągłe, podłużne – wedle życzenia), układamy na blachę, przykrywamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200st. C i pieczemy ok. 25 minut – na złoty kolor – funkcja góra/dół. Ps. Ja dodatkowo robię nacięcie na środku, ale nie trzeba tego robić. Bułeczki możemy posmarować wodą, roztrzepanym białkiem i posypać ulubionymi ziarenkami. Smacznego. Zapraszam na blog www.pyszotki.pl