Do góry

Śniadania Przepis na:

Bułeczki śródziemnomorskie

Bułeczki śródziemnomorskie

Autor:

Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 7937

Dodano:

Odsłon: 1629

pyszne, aromatyczne bułeczki, mnie najlepiej smakują z samym ketchupem :) z podanej porcji wyszło mi 13 bułeczek :)

Składniki

  • 20 dkg mąki pszennej
  • 10 dkg mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 10 dkg mąki pszennej pełnoziarnistej lub orkiszowej
  • 1/2 szklanki otręb owsianych
  • 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 50 g drożdży + szklanka letniej wody + łyżeczka cukru
  • 2 łyżki dobrej oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 czerwona papryka
  • ok. 18 czarnych oliwek
  • 1 cebula
  • garść słonecznika
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • zmielić w młynku po 2 łyżeczki: oregano, tymianku, majeranku, i 1 łyżeczkę rozmarynu
  • ok. szklanka letniej wody
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Paprykę, cebulę i oliwki pokroić. W szklance letniej wody rozpuścić drożdże i cukier.
    Do miski wsypać wszystkie suche składniki, dodać wodę z drożdżami oraz paprykę, cebulę i oliwki.
    Wszystko razem wyrobić mikserem z hakami. W razie potrzeby dodać ok. 1 szklanki wody.

  2. Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia.
    Żeby ciasto szybciej wyrosło można miskę przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia.

  3. Gdy ciasto wyrośnie na wyłożoną papierem pergaminowym blachę, łyżką wykładać bułeczki. Odstawić ponownie do wyrośnięcia.
    Piec w 180 stopniach 35-40 minut.
    Smacznego

  4. A dzisiaj zrobiłam te bułeczki z dodatkiem żółtego sera pokrojonego w kostkę, kilku pieczarek podsmażonych z cebulką i wyszły równie pyszne. Smakiem bardzo przypominają pizzę.
    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń