Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z karmelizowaną pigwą smakuję wybornie.
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4472
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5908
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1367
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12701
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4472
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5908
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1367
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12701
Składniki
Wykonanie farszu: Pigwę obrać, pozbawić gniazd nasiennych i ugotować do miękkości. Następnie pokroić w kostkę, przełożyć na rozgrzane masło z cynamonem i cukrem i karmelizować przez 10 minut. Wykonanie ciasta: Mąkę wymieszać z cukrami, drożdżami, wlać mleko, wbić jajka i rozpuszczone i ostudzone masło, zagnieść ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Podrośnięte ciasto urywać dłoniami, spłaszczać, nakładać skarmelizowaną pigwę i formować bułeczki, zlepiając od dołu. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć gotowe bułeczki zlepieniem do dołu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 40-45 minut, po upieczeniu posypać cukrem pudrem.