Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z karmelizowaną pigwą smakuję wybornie.
Smakowite kotlety zrobione z makaronu pokrojonego w kostkę fileta drobiowego,...
Odsłon: 14
Mocno kakaowy z wiśniami. Te lekko kwaśne wiśnie są skarbnicą wielu cennych...
Odsłon: 1052
Szybka sałatka idealna na śniadanie świąteczne. Wiosenny zestaw warzyw. Sałat...
Odsłon: 398
Typowe ciasto na nadchodzące święta . Wersji tego ciast jest bardzo dużo, ale...
Odsłon: 3586
Pyszne babeczki do koszyczka lub wielkanocny stół,
Odsłon: 159
Smakowite kotlety zrobione z makaronu pokrojonego w kostkę fileta drobiowego,...
Odsłon: 14
Mocno kakaowy z wiśniami. Te lekko kwaśne wiśnie są skarbnicą wielu cennych...
Odsłon: 1052
Szybka sałatka idealna na śniadanie świąteczne. Wiosenny zestaw warzyw. Sałat...
Odsłon: 398
Typowe ciasto na nadchodzące święta . Wersji tego ciast jest bardzo dużo, ale...
Odsłon: 3586
Pyszne babeczki do koszyczka lub wielkanocny stół,
Odsłon: 159
Składniki
Wykonanie farszu: Pigwę obrać, pozbawić gniazd nasiennych i ugotować do miękkości. Następnie pokroić w kostkę, przełożyć na rozgrzane masło z cynamonem i cukrem i karmelizować przez 10 minut. Wykonanie ciasta: Mąkę wymieszać z cukrami, drożdżami, wlać mleko, wbić jajka i rozpuszczone i ostudzone masło, zagnieść ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Podrośnięte ciasto urywać dłoniami, spłaszczać, nakładać skarmelizowaną pigwę i formować bułeczki, zlepiając od dołu. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć gotowe bułeczki zlepieniem do dołu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 40-45 minut, po upieczeniu posypać cukrem pudrem.