Do góry

Śniadania Przepis na:

Bułeczki z karmelizowaną pigwą

Bułeczki z karmelizowaną pigwą

Autor:

Przepisów i artykułów: 2342 Ocena: 14897

Dodano:

Odsłon: 173

Z karmelizowaną pigwą smakuję wybornie.

Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • Mąka 2 ½ szklanki
  • Drożdże suche 1 opakowanie
  • Cukier 1/3 szklanki
  • Cukier waniliowy 1 łyżeczka
  • Szczypta soli
  • Cynamon 1 łyżeczka
  • Mleko ¼ szklanki
  • Jaka 2 szt.
  • Masło ½ kostki
  • Cukier puder do posypki
  • Składniki na farsz:
  • Pigwa 5 szt.
  • Cynamon 1 łyżeczka
  • Masło 1 łyżka
  • Cukier 1 łyżka
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wykonanie farszu:
    Pigwę obrać, pozbawić gniazd nasiennych i ugotować do miękkości. Następnie pokroić w kostkę, przełożyć na rozgrzane masło z cynamonem i cukrem i karmelizować przez 10 minut.
    Wykonanie ciasta:
    Mąkę wymieszać z cukrami, drożdżami, wlać mleko, wbić jajka i rozpuszczone i ostudzone masło, zagnieść ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Podrośnięte ciasto urywać dłoniami, spłaszczać, nakładać skarmelizowaną pigwę i formować bułeczki, zlepiając od dołu. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć gotowe bułeczki zlepieniem do dołu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 40-45 minut, po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń