Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Pyszne bułeczki z masełkiem wymieszanym z ziołami prowansalskimi, pulchne , mięciutkie o chrupiącej skórce i pachnące masełkiem czosnkowym. Polecam na pyszne obfite śniadanko. oraz do potraw z grilla.
Zaczyn;
Mleko podgrzewamy , dodajemy cukier, mąkę 1,5 łyżki oraz pokruszone drożdże.
Mieszamy , przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 - 20 minut.
Mąkę przesiewamy do miski dodajemy zaczyn z drożdży , jajko oraz rozpuszczone , letnie masło i sól.
Wyrabiamy tak długo aby ciasto było miękkie ,elastyczne.( pamiętajmy ciasto musi odchodzić od rąk i ścianek miski).
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość jeszcze raz krótko wyrabiamy , formujemy wałek , dzielimy na części i formujemy kule lekko spłaszczając i nacinając tępą stroną noża.
Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odkładamy do wyrośnięcia na około 15 - 20 minut.
W między czasie przygotowujemy masełko czosnkowe;
Miękkie masło mieszamy z solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, tak długo aż składniki nam się dokładnie połączą.
Tak przygotowany masełkiem smarujemy w nacięciach nasze bułeczki, następnie smarujemy rozbełtanym jajkiem .
Pieczemy w 190 stopniach około 35 - 40 minut.
Po upieczeniu studzimy na kratce.
Z podanej porcji wyszło 9 bułeczek
Jak przygotować idealny stek? Jak i ile smażyć, aby mięso było krwiste, średn...
Odsłon: 23718
Puszyste i aromatyczne bułeczki idealne do grilla i na inne okazje .
Odsłon: 11429
Szybki i łatwy przepis na torcik czekoladowo wiśniowy na ciemnym biszkopcie z...
Odsłon: 139
lekkie, jak ja to określam "piankowe" ciasto, proste do przygotowania :)
Odsłon: 2201
Przepis znalazłam w internecie i właśnie go wypróbowałam. Uważam, że jest god...
Odsłon: 24270
Szybki i łatwy przepis na torcik czekoladowo wiśniowy na ciemnym biszkopcie z...
Odsłon: 139
lekkie, jak ja to określam "piankowe" ciasto, proste do przygotowania :)
Odsłon: 2201
Przepis znalazłam w internecie i właśnie go wypróbowałam. Uważam, że jest god...
Odsłon: 24270
Składniki
Zaczyn; Mleko podgrzewamy , dodajemy cukier, mąkę 1,5 łyżki oraz pokruszone drożdże. Mieszamy , przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 - 20 minut. Mąkę przesiewamy do miski dodajemy zaczyn z drożdży , jajko oraz rozpuszczone , letnie masło i sól. Wyrabiamy tak długo aby ciasto było miękkie ,elastyczne.( pamiętajmy ciasto musi odchodzić od rąk i ścianek miski). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość jeszcze raz krótko wyrabiamy , formujemy wałek , dzielimy na części i formujemy kule lekko spłaszczając i nacinając tępą stroną noża. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odkładamy do wyrośnięcia na około 15 - 20 minut. W między czasie przygotowujemy masełko czosnkowe; Miękkie masło mieszamy z solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, tak długo aż składniki nam się dokładnie połączą. Tak przygotowany masełkiem smarujemy w nacięciach nasze bułeczki, następnie smarujemy rozbełtanym jajkiem . Pieczemy w 190 stopniach około 35 - 40 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce. Z podanej porcji wyszło 9 bułeczek
Przepisy Śniadania
Śniadania
Grzanki ze świeżymi szparagami
Śniadania
Szparagi z boczkiem i jajkiem w koszulce
Śniadania
Bułeczki z serem i prażoną cebulką
Śniadania
Chleb tostowy w jajku z serem
Grzanki ze świeżymi szparagami
Pyszna propozycja śniadania lub kolacji w nieco innym wydaniu. Warto wypróbować
Odsłon: 26
Szparagi z boczkiem i jajkiem w koszulce
Szparagi z boczkiem i jajkiem w koszulce, polane kremowym sosem holenderskim....
Odsłon: 61