Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Pyszne bułeczki z masełkiem wymieszanym z ziołami prowansalskimi, pulchne , mięciutkie o chrupiącej skórce i pachnące masełkiem czosnkowym. Polecam na pyszne obfite śniadanko. oraz do potraw z grilla.
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 2109
Przepyszna surówka z kiszonej kapusty, jabłka, czerwonej cebuli oraz natki pi...
Odsłon: 91
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 794
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 2109
Przepyszna surówka z kiszonej kapusty, jabłka, czerwonej cebuli oraz natki pi...
Odsłon: 91
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 794
Składniki
Zaczyn; Mleko podgrzewamy , dodajemy cukier, mąkę 1,5 łyżki oraz pokruszone drożdże. Mieszamy , przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 - 20 minut. Mąkę przesiewamy do miski dodajemy zaczyn z drożdży , jajko oraz rozpuszczone , letnie masło i sól. Wyrabiamy tak długo aby ciasto było miękkie ,elastyczne.( pamiętajmy ciasto musi odchodzić od rąk i ścianek miski). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość jeszcze raz krótko wyrabiamy , formujemy wałek , dzielimy na części i formujemy kule lekko spłaszczając i nacinając tępą stroną noża. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odkładamy do wyrośnięcia na około 15 - 20 minut. W między czasie przygotowujemy masełko czosnkowe; Miękkie masło mieszamy z solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, tak długo aż składniki nam się dokładnie połączą. Tak przygotowany masełkiem smarujemy w nacięciach nasze bułeczki, następnie smarujemy rozbełtanym jajkiem . Pieczemy w 190 stopniach około 35 - 40 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce. Z podanej porcji wyszło 9 bułeczek