Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne, zdrowe, domowe bułki, które polecam każdemu ;)
Otoczone pikantnymi przyprawami, soczyste pałki z kurczaka z chrupiącą skórką...
Odsłon: 81
Wszystko zapakowane do słoiczków dzisiaj przyda się później. Polecam.
Odsłon: 139
Najlepsze, bo tradycyjne, robione tak samo jak robiła babcia. Są smaczne, szy...
Odsłon: 309
Zdrowy i bardzo smaczny chleb upieczony z mąki orkiszowej 50% i pszennej chle...
Odsłon: 31330
Raz lub dwa do roku gotuję ozorki w sosie albo chrzanowwo - musztardowym, alb...
Odsłon: 53
Otoczone pikantnymi przyprawami, soczyste pałki z kurczaka z chrupiącą skórką...
Odsłon: 81
Wszystko zapakowane do słoiczków dzisiaj przyda się później. Polecam.
Odsłon: 139
Najlepsze, bo tradycyjne, robione tak samo jak robiła babcia. Są smaczne, szy...
Odsłon: 309
Zdrowy i bardzo smaczny chleb upieczony z mąki orkiszowej 50% i pszennej chle...
Odsłon: 31330
Raz lub dwa do roku gotuję ozorki w sosie albo chrzanowwo - musztardowym, alb...
Odsłon: 53
Składniki
Drożdże zasypać cukrem i pozostawić do rozpuszczenia. Następnie dodać łyżkę ciepłej wody i mąkę, aby zaczyn miał gęstość śmietany. Odstawić na ok. 5-7 min. do podrośnięcia. Następnie dodać obie mąki, sól, wodę i olej, wyrobić ciasto.
Na końcu dodać pestki dyni i dokładnie połączyć je z ciastem. Wyrobione przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 45 min. do wyrośnięcia.
Z ciasta formować bułeczki (u mnie 7 szt) i obtaczać w pestkach dyni ( można, ale nie trzeba). Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 25 min. do napuszenia.
Piec przez ok. 15-18 min. w temp. ok. 220 stopni. Smacznego!