Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, chrupiące bułeczki. A ten zapach!
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1328
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5854
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8842
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18511
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1328
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5854
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8842
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18511
Składniki
Z drożdzy, ciepłego mleka, cukru i 4 łyżek mąki zrobić rozczyn. Pozostawić do wyrośnięcia.
W misce wymieszać mąki, sól i bazylię. Dodać rozczyn i oliwę. Wyrabiać - jeśli będzie się bardzo kleić do dłoni, posmarować ją oliwą.
Odstawić ciasto do wyrośnięcia. Gdy podrośnie (mniej więcej się dwukrotnie), fromować bułeczki, nacinać je na krzyż i układać na formie. Odstawić do wyrośnięcia.
Piec ok. 20 minut w 170 stopniach, termoobieg.
Smacznego! Najpyszniejsze ze świeżym masełkiem. Oczywiście dodatek ziołowy w postaci bazylii nie jest konieczny - może być bez niej albo z inną przyprawą.