Do góry

Śniadania Przepis na:

Bułka drożdżowa orzechowa

Przepis dnia 2020-04-29
Bułka drożdżowa orzechowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 2489 Ocena: 17461

Dodano:

Odsłon: 291

Wspaniałe pieczywo na śniadanie.

Składniki

  • Mleko ½ szklanki
  • Drożdże 6 dag
  • Mąka pszenna ½ kg
  • Cukier 10 dag
  • Orzechy włoskie zmielone 1 szklanka
  • Szczypta soli
  • Masło 10 dag
  • Dowolny aromat
  • Jajka 3 szt.
  • Sezam do posypki
  • Tłuszcz do formy
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Bułka drożdżowa orzechowa

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    W ciepłym mleku rozetrzeć drożdże z 2/3 szklanki mąki i 2 łyżkami cukru. Wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W misce wymieszać resztę składników, połączyć z rozczynem, wlać stopione masło, wbić jajka i dokładnie zagnieść. Ponownie odłożyć do podrośnięcia, następnie przełożyć do blachy posmarowanej tłuszczem i posypać sezamem. Ponownie odłożyć na chwilę w ciepłe miejsce. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni im piec przez 35 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń