Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne, bardzo smaczne bułki aroniowe z białym makiem i bakaliami.
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19239
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13034
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1677
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232113
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19239
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13034
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1677
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232113
Składniki
Mąkę przesiewamy wraz z solą do miski w której będziemy wyrabiać ciasto, dodajemy olej, rozrobione w pół szklanki ciepłego mleka z cukrem drożdże, miąższ z aronii oraz pozostałe ciepłe mleko.
Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta.
Wyrobione ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiamy.
Ciasto dzielimy je na 9 równych części z których uformujemy bułki.
W uformowanych bułkach odciskamy otwór kieliszkiem. Do odciśniętego otworu wkładamy masę serową którą posypujemy rozdrobnionymi bakaliami. Przykrywamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. W między czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wyrośnięte bułki smarujemy jajkiem i wkładamy na drugą od dołu półkę w piekarniku.
Pieczemy 30 minut w 180 stopniach Celsjusza, grzałki góra/dół. Podczas gdy bułki są w piekarniku robimy lukier, wsypujemy do małej miseczki cukier puder i wlewamy sok z połowy cytryny, dobrze mieszamy aż powstanie gęsty lukier.
Upieczone bułki wyjmujemy z piekarnika, smarujemy każdą obficie lukrem i studzimy je na kratce. Ostudzone bułki możemy konsumować.
Smacznego!!!