Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne, bardzo smaczne bułki aroniowe z białym makiem i bakaliami.
Letni galaretkowiec Lastryko to niezwykle efektowny deser, który nie tylko pr...
Odsłon: 1305
Cukinia z mięsem mielonym to uniwersalna baza do wielu dań. Możesz zaserwować...
Odsłon: 1107
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 299
Letni galaretkowiec Lastryko to niezwykle efektowny deser, który nie tylko pr...
Odsłon: 1305
Cukinia z mięsem mielonym to uniwersalna baza do wielu dań. Możesz zaserwować...
Odsłon: 1107
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 299
Składniki
Mąkę przesiewamy wraz z solą do miski w której będziemy wyrabiać ciasto, dodajemy olej, rozrobione w pół szklanki ciepłego mleka z cukrem drożdże, miąższ z aronii oraz pozostałe ciepłe mleko.
Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta.
Wyrobione ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiamy.
Ciasto dzielimy je na 9 równych części z których uformujemy bułki.
W uformowanych bułkach odciskamy otwór kieliszkiem. Do odciśniętego otworu wkładamy masę serową którą posypujemy rozdrobnionymi bakaliami. Przykrywamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. W między czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wyrośnięte bułki smarujemy jajkiem i wkładamy na drugą od dołu półkę w piekarniku.
Pieczemy 30 minut w 180 stopniach Celsjusza, grzałki góra/dół. Podczas gdy bułki są w piekarniku robimy lukier, wsypujemy do małej miseczki cukier puder i wlewamy sok z połowy cytryny, dobrze mieszamy aż powstanie gęsty lukier.
Upieczone bułki wyjmujemy z piekarnika, smarujemy każdą obficie lukrem i studzimy je na kratce. Ostudzone bułki możemy konsumować.
Smacznego!!!