Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam pyszne i pachnące cynamonem bułki z jabłkami które dzięki oczom zamieniły się w mumie. Bułki są proste do przygotowania, bardzo smaczne i na pewno żadne dziecko im się nie oprze.
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 97
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2626
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 106898
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 2067
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 97
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2626
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 106898
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 2067
Składniki
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. W rondelku roztopić masło, włożyć jabłka i smażyć chwilkę na średnim ogniu. Dodać cukier trzcinowy i cynamon i dusić pod przykryciem do miękkości jabłek. Nadzienie ostudzić.
Odrobinę mleka podgrzać i rozpuścić drożdże. Dodać łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesypać do miski, dodać zaczyn, jajko, masło, cukier, ciepłe mleko, sól i zagnieść ciasto. Ciasto musi być elastyczne. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Następnie ciasto ponownie wyrobić, rozwałkować na placek i powycinać kwadraty o wymiarach 14 cm x 14 cm. Połowę każdego kwadratu ponacinać w poziome paski o szerokości około 1 cm.
Na część bez pasków wyłożyć nadzienie jabłkowe i naciętymi paskami przykryć je w dowolny sposób. Końcówki pasków dobrze podwinąć pod spód ciasta. Bułki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie posmarować je rozmąconym jajkiem oraz posypać cukrem trzcinowym wymieszanym z cynamonem. Bułki piec 20 – 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Gdy bułki ostygną lukrem narysować oczy, a w środku czerwonym barwnikiem zrobić kropki.