Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Miały być mini bagietki, ale ponieważ ciasto jest nieco rzadkie, więc wyszły maxi buły.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13237
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2579
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3728
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4737
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13237
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2579
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3728
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4737
Składniki
Zrób zaczyn - drożdże rozpuść z cukrem w niewielkiej ilości wody, dokładnie rozmieszaj i odstaw na 10 - 15 minut. Mąkę przesiej do miski, wymieszaj z solą i przyprawą do pierników. Dodaj oliwę, wyrośnięty zaczyn i wyrób elastyczne ciasto dolewając stopniowo wodę. Wyszło mi (razem z zaczynem) trochę więcej niż szklanka. Wyrobione ciasto - jak mówiłem, dosyć rzadkie, przełóż do wysmarowanej oliwą miski i odstaw do wyrośnięcia (ok. godziny). Z ciasta uformuj małe bagietki - moje zaraz się rozpłaszczyły i wyglądały jak małe chlebki. Córka od razu zrobiła dwie małe bułeczki. Odstaw do wyrośnięcia na ok. 45 minut.
Wyrosły owszem, zacnie, ale jeszcze bardziej przypominają chlebki. Natnij je po wierzchu ostrym nożem i piecz w nagrzanym do 230 stopni piekarniku przez 10 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 200 stopni i piecz jeszcze ok. 20 minut.
Przy rozgrzewaniu piekarnika wstawiłem na dno naczynie z wodą, aby bułki się zrumieniły. Po upieczeniu ostudź na kratce.