Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo pulchne, smaczne i zdrowe domowe bułeczki. Idealne na śniadanie!
Staropolski piernik powinien dojrzewać nawet 2 miesiące. Ale co jeśli nie mas...
Odsłon: 99162
Puszysty piernik last minute, który zrobicie w zaledwie kilka chwil. Wystarcz...
Odsłon: 801
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5120
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13820
Staropolski piernik powinien dojrzewać nawet 2 miesiące. Ale co jeśli nie mas...
Odsłon: 99162
Puszysty piernik last minute, który zrobicie w zaledwie kilka chwil. Wystarcz...
Odsłon: 801
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5120
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13820
Składniki
Drożdże skruszyć do miski, zasypać cukrem dolać ciepłego mleka i poczekać ok. 5 min. Następnie wlać jogurt, stopione masło, dodać mąkę i sól. Wyrobić ciasto drożdżowe, przykryć ściereczką i pozostawić w nasłonecznionym miejscu na ok. 75 min.
Gotowe ciasto podzielić na równe części (u mnie 12 szt). Uformować bułki i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawić jeszcze na kwadrans. Przed włożeniem do pieca posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać sezamem. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 15-20 min. Smacznego!