Do góry

Śniadania Przepis na:

Bułki pszenne z zakwasem

Bułki pszenne z zakwasem

Autor:

Przepisów i artykułów: 44 Ocena: 397

Dodano:

Odsłon: 929

Puszystość, delikatność dzięki drożdżom i trwałości dzięki zakwasowi. Do zup, sosów, leczo, gulaszów albo po prostu na śniadanie. Uwielbiam te bułeczki, bo są proste, smaczne i zdrowe. :)

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej typ 500 lub 650
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży instant
  • 50 g aktywnego zakwasu chlebowego (u mnie żytni, może być pszenny)
  • 0,5 łyżeczki soli
  • opcjonalnie łyżeczka suszonych pomidorów w płatkach
5-6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mleko i wodę lekko podgrzać (mają być lekko ciepłe, nie mogą parzyć). Wymieszać wszystkie składniki i wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Można mikserem, zajmuje to ok. 3 minut, później można sobie pomóc ręcznie. Odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny. Ciasto podzielić na 6-8 części i uformować bułeczki. Położyć na blaszce, dowolnie naciąć. Nastawić piekarnik na 200°C. Wstawić bułeczki i piec ok. 20 minut. Ostudzić na kratce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń