Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Upiekłam dzisiaj bułki zwykłe duże, tym razem pszenno żytnie, polecam, są również smaczne :)
Troszkę inna odmiana klasycznego spaghetti. Zapraszam do spróbowania. :)
Odsłon: 133
Masz polędwiczki wieprzowe, nie wiesz co z nimi zrobić, mam dla Ciebie propoz...
Odsłon: 294
Dodatek do bezmięsnego obiadu. Jeszcze tylko sałatka i gotowe.
Odsłon: 123
Bardzo smaczne i proste do przygotowania pampuchy ziemniaczane z dodatkiem tw...
Odsłon: 3219
Troszkę inna odmiana klasycznego spaghetti. Zapraszam do spróbowania. :)
Odsłon: 133
Masz polędwiczki wieprzowe, nie wiesz co z nimi zrobić, mam dla Ciebie propoz...
Odsłon: 294
Dodatek do bezmięsnego obiadu. Jeszcze tylko sałatka i gotowe.
Odsłon: 123
Bardzo smaczne i proste do przygotowania pampuchy ziemniaczane z dodatkiem tw...
Odsłon: 3219
Składniki
Przesiewamy mąki do miski w której będziemy wyrabiać ciasto na bułki, dodajemy sól, olej, i rozrobione z cukrem w pół szklanki ciepłej wody z mlekiem, drożdże, oraz pozostałą wodę z mlekiem. Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta.
Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto.
Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypaną mąką. Po godzinie ponownie przez chwilę wyrabiamy ciasto. Z ciasta formujemy równe bułki takie po 13,7 dag każda, i układamy na wcześniej przygotowanej blasze.
Przykrywamy i odstawiamy na 40-45 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie posypujemy bułki mąką i ugniatamy je tępą stroną noża lub przystosowaną plastikową, patką. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza (grzałki góra-dół).
Wkładamy blachę z bułkami na środkową półkę i pieczemy 20-30 minut, do momentu ładnie zarumienienia się bułek. Wstawiamy na dno piekarnika miseczkę z zimną wodą.
Upieczone bułki studzimy na kratce.
Smacznego!!!