Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Upiekłam dzisiaj bułki zwykłe duże, tym razem pszenno żytnie, polecam, są również smaczne :)
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457586
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1411
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2235
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 569
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457586
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1411
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2235
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 569
Składniki
Przesiewamy mąki do miski w której będziemy wyrabiać ciasto na bułki, dodajemy sól, olej, i rozrobione z cukrem w pół szklanki ciepłej wody z mlekiem, drożdże, oraz pozostałą wodę z mlekiem. Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta.
Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto.
Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypaną mąką. Po godzinie ponownie przez chwilę wyrabiamy ciasto. Z ciasta formujemy równe bułki takie po 13,7 dag każda, i układamy na wcześniej przygotowanej blasze.
Przykrywamy i odstawiamy na 40-45 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie posypujemy bułki mąką i ugniatamy je tępą stroną noża lub przystosowaną plastikową, patką. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza (grzałki góra-dół).
Wkładamy blachę z bułkami na środkową półkę i pieczemy 20-30 minut, do momentu ładnie zarumienienia się bułek. Wstawiamy na dno piekarnika miseczkę z zimną wodą.
Upieczone bułki studzimy na kratce.
Smacznego!!!