Do góry

Śniadania Przepis na:

Bułki śniadaniowe

Bułki śniadaniowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 294 Ocena: 3336

Dodano:

Odsłon: 327

Domowe bułki śniadaniowe z dodatkiem ziemniaka, miękkie i długo zachowujące świeżość

Składniki

  • 1 ugotowany ziemniak
  • 350 g mąki
  • 1 łyżeczka drożdży suszonych
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 2/3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 220 ml ciepłej wody
  • do posmarowania żółko wymieszane z 1 łyżeczką mleka
5-6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Bułki śniadaniowe

Przygotowanie

  1. Drożdże zmieszać z 3 łyżkami wody i cukrem.
    Ziemniaka dokładnie rozgnieść widelcem.
    Do misy miksera przełożyć mąkę, sól, oliwę, wodę i przełożyć drożdże.
    Zamontować hak do ciasta drożdżowego i wyrobić przez 5 minut. Można też oczywiście wyrobić ręcznie – ok 8 minut.

  2. Miskę wysmarować oliwą, przełożyć ciasto i odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
    Następnie podzielić na 10 porcji, uformować z każdej kulkę, położyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem.
    Odstawić na 30 minut, po czym posmarować każdą jajkiem zmieszanym z mlekiem, za pomocą pędzelka.
    Piekarnik nagrzać do 190 stopni.

    Piec ok 25 minut aż się zarumienią.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń