Do góry

Śniadania Przepis na:

Bułki śniadaniowe

Bułki śniadaniowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 247 Ocena: 2593

Dodano:

Odsłon: 3898

Pyszne bułeczki pszenne. Gwarantuję, że na pewno zjecie je ze smakiem. Bułeczki są miękkie również na drugi dzień. Dlatego możecie zrobić je wieczorem i zjeść rano na śniadanie. Można też zrobić większą porcję, zamrozić i zawsze mieć pod ręką. Ja jestem już uzależniona od domowego pieczywa. Chciałabym chociaż trochę Was tym zarazić :)

Składniki

  • 25 g. drożdży
  • 120 g. ciepłej wody
  • 120 g. ciepłego mleka
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 500 g. mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 4 łyżki oleju
  • Dodatkowo:
  • jajko do posmarowania bułek
  • mak i sezam do posypania
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Bułki śniadaniowe

Przygotowanie

  1. Ciepłe mleko wlać do miski. Dodać cukier i wkruszyć drożdże
    Wymieszać i odstawić na 15 minut.
    Po tym czasie dodać mąkę i resztę składników. Wyrobić ciasto.
    Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.

  2. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę. Podzielić na 10 części i uformować bułeczki.
    Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Wierzch bułek posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem i sezamem.
    Zostawić na blaszce do napuszenia na 15-20 minut.

  3. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni około 25 minut.
    U mnie piekły się 23 minuty.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń