Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, domowe pszenne bułeczki z czosnkiem, pietruszką i czarnym sezamem. Bułeczki są sycące od 13.00 do 18.00 zaspokoiły mój głód, córki i szpitalnego personelu. Zabrałam je ze sobą do szpitala, gdzie przebywała moja mama. Niestety mama zmarła. Ale bułki są polecane nie tylko przeze mnie.
Składniki
Wychodzi 12 bułek. Nadzienie. Wszystko miksujemy na gładką masę, doprawiamy solą. Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek, wkruszyć drożdże i posypać je cukrem. Mleko lekko podgrzać, częścią polać drożdże. Gdy drożdże podrosną. do mąki dodać masło, jajko, pozostałe letnie mleko, sól, wymieszać. Potem zagnieść gładkie ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po ok. 50 minutach ciasto podwoi swoją objętość i możemy formować bułki. Z wyrośniętego ciasta odrywamy kawałki po ok. 70 g i formujemy kulki Uformowane układamy na blasze wyłożonej papierem, zostawiając miejsce do wyrośnięcia. Bułki możemy dekoracyjnie ponacinać nożem. W nacięcia nakładamy nadzienie. Przykrywamy ściereczką, zostawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy sezamem i pieczemy w 190 C około 20 minut.