Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste w przygotowaniu bułki wrocławskie. Puszyste w środku, a chrupiące i mięciutkie z zewnątrz. Polecam
robot kuchenny, blaszka, papier do pieczenia, szklanka łyżka, nóż, miseczka żaroodporna,
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424830
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10654
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336938
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4755
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424830
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10654
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336938
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4755
Składniki
Do misy wkładam drożdże , cukier i rozcieram łyżką , dodaję 2 łyżki ciepłego mleka oraz dużą łyżkę mąki - mieszam i odstawiam na 10 minut. Po tym czasie dolewam wodę i mleko, dodaję mąkę oraz sól i miękkie masło. Całość wyrabiam robotem kuchennym około 5 minut. na jednolite elastyczne i gładkie ciasto. Ciasto zakrywam ścierką i odstawiam do wyrośnięcia na około 1 - 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto wykładam na stolnicę podsypując mąką i ponownie chwilę wyrabiam, dzielę na części i formuje wałki czyli bułki. Wałki układam na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i ponownie odkładam na odkładam jeszcze na 15 - 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki nacinam ostrym nożem, smaruję rozbełtanym jajkiem. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piekę około 20 - 25 minut. Podczas pieczenia na dno piekarnika wkładam miseczkę żaroodporną z 1/2 szklanki wody. Po upieczeniu bułeczki wyjmuję i zajadamy. Smacznego
Bułeczki po upieczeniu gotowe do spożycia.