Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bułki z jajkiem to ciekawy pomysł na śniadanie lub kolację, który łączy w sobie chrupkość opiekanego pieczywa z kremowym jajkiem o płynnym żółtku. Danie jest niesamowicie proste w przygotowaniu, szybkie i z powodzeniem możesz przygotować jednocześnie większą partię bułeczek. Łatwo możesz także samodzielnie modyfikować przepis – zamień parmezan na fetę, a otrzymasz prawdziwie greckie śniadanie. Dodaj inne ulubione zioła, a może nawet szczyptę chili!
Składniki
Odkrój wierzch każdej bułki. Wydrąż odrobinę masy – tyle, by do wnętrza zmieściło się jajko. Najlepiej sprawdź to przed jego rozbiciem – jajko w skorupce też musi się zmieścić do bułki.
Do każdej bułki wbij delikatnie po jednym jajku, by żółtko nie rozpłynęło się. Posyp jajka równomiernie wszystkimi ziołami. Na wierzchu rozprowadź po łyżce śmietanki. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Posyp bułeczki parmezanem.
Połóż bułki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza. Piecz przez 20 minut, a następnie połóż na wierzchu odcięte wcześniej czapeczki, by także się opiekły. Wyjmij bułki z jajkiem z piekarnika i odstaw na 5 minut przed podaniem. Serwuj na ciepło.