Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nazwa „butersznyt” pochodzi od niemieckiego Butterschnitte i według „Słownika warszawskiego” z początku XX wieku jest to kanapka z serem lub szynką. Dziś każdy wie, jak zrobić kanapkę z serem czy wędliną, ale sto lat temu nie było to oczywiste, ponieważ kanapki nadal pozostawały nowością (przybyły do Polski dopiero w XIX wieku).
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 7602
Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.
Odsłon: 2683
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 7602
Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.
Odsłon: 2683
Składniki
Jajka ugotować na twardo i drobno posiekać. Zmieszać z szynką pokrojoną w kostkę, startą w moździerzu gorczycą i pieprzem. Posolić. Na kromce chleba tostowego rozprowadzić warstwę farszu, przykryć drugą kromką. Przekroić na dwa trójkąty. Kromki chleba można wcześniej posmarować masłem lub majonezem.