Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne bułeczki z cebulą, które po raz pierwszy jadłam na Podkarpaciu, w rodzinnych stronach mojego męża. Od tamtej pory często piekę cebulaki - dzisiaj wersja urozmaicona z dodatkiem kiełbasy i żółtego sera. Moja rodzina uwielbia cebulaki, pozdrawiam.
Smakowite kąski serowe z ciasta parzonego są świetną alternatywą dla pieczywa...
Odsłon: 4619
Na moje rogaliki potrzebowałam 500 g mąki Dwa jajka 250 ml mleka 80 g m...
Odsłon: 4081
Białkowy chlebek proteinowy to wypiek, który łączy znakomity smak i wartości...
Odsłon: 27
Smakowite kąski serowe z ciasta parzonego są świetną alternatywą dla pieczywa...
Odsłon: 4619
Na moje rogaliki potrzebowałam 500 g mąki Dwa jajka 250 ml mleka 80 g m...
Odsłon: 4081
Białkowy chlebek proteinowy to wypiek, który łączy znakomity smak i wartości...
Odsłon: 27
Składniki
Do dużej miski wsypać mąkę, zrobić wgłębienie. Wlać wodę, wkruszyć drożdże i wsypać cukier. Wymieszać troszkę z mąką i pozostawić do "ruszenia" na10 minut. Dodać szczyptę soli i resztę wody. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. W trakcie wyrabiania ciasta dodać olej. Wyrabiać ciasto, aż do momentu gdy będzie odchodzić od boków miski. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 30 minut.
Cebulę pokroić w cienkie krążki i podsmażyć przez chwilkę na patelni z dwoma łyżkami oleju. Lekko ze złoconą cebulę podlać wodą, doprawić solą i pieprzem. Dusić bez przykrywki, aż do wygotowania się wody. Przestudzić. Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć lekko na oleju. Ser żółty zetrzeć na tarce. 2 łyżki keczupu rozrobić z 4 łyżkami wody, żeby powstała płynna konsystencja.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 kawałków, uformować z nich kulki i każdy z nich rozwałkować. Następnie ułożyć na blasze w dość sporych odstępach (cebulaki urosną). Placuszki posmarować keczupem, nałożyć porcję cebuli, na to ser żółty albo druga wersja keczup + kiełbasa +cebula +ser żółty. Cebulaki pozostawić do wyrośnięcia na 15 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 220 stopni C. Piec 15 - 20 minut ( ja piekłam 15 minut - trzeba sprawdzić patyczkiem czy są dobre). Podawać ciepłe, choć na zimno też są bardzo pyszne. Smacznego !