Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na chałkę drożdżową z kruszonką.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5703
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1167
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12314
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5184
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5703
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1167
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12314
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5184
Składniki
Wychodzi z tego dość dużo kruszonki ale można zmniejszyć porcję, należy jednak pamiętać aby zachować proporcje. 2 części mąki 1 część masła 1 część cukru pudru
Przygotowanie rozczynu Do miski pokruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru i 2 łyżki mąki oraz ciepłe mleko (nie może być za gorące). Wszystko dokładnie wymieszać i zostawić w ciepłym miejscu na ok 30 minut do wyrośnięcia rozczynu(powinien kilkakrotnie powiększyć objętość).
Do miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli oraz cukier. Wszystko wymieszać, zrobić wgłębienie w środku i wlać w nie wyrośnięty rozczyn. Rozczyn połączyć z mąka, po chwili dodać jajko i dalej wyrabiać, przez około 10 minut. Po upływie tego czasu dodawać małymi partiami stopione przestudzone masło i wyrabiać jeszcze przez ok 5 minut. Wyrobione ciasto przykryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1-1,5 godziny. Po upływie tego czasu ciasto zagnieść jeszcze raz i podzielić na 3 części, z których zapleść warkocz. Tak przygotowana chałkę włożyć do keksówki wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem, zostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Z mąki, masła i cukru przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki rozetrzeć palcami. Żółtko rozkłóć z łyżką wody i posmarować chałkę. Posypać kruszonką i piec 30-40 minut w 1175-180 stopniach.