Do góry

Śniadania Przepis na:

Chałka drożdżowa z kruszonką

Chałka drożdżowa z kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 333 Ocena: 4117

Dodano:

Odsłon: 5202

Przepis na chałkę drożdżową z kruszonką.

Składniki

  • 550g mąki
  • 20 g drożdży świeżych
  • jajko
  • 40 g cukru
  • 25 g masła
  • 250 ml mleka
  • Do posmarowania:
  • żółtko
  • 2 łyżki mleka
  • Kruszonka:
  • 60 g mąki
  • 30 g masła
  • 30 g cukru pudru
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Chałka drożdżowa z kruszonką

Przygotowanie

  1. Wychodzi z tego dość dużo kruszonki ale można zmniejszyć porcję, należy jednak pamiętać aby zachować proporcje.
    2 części mąki 1 część masła 1 część cukru pudru


  2. Przygotowanie rozczynu
    Do miski pokruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru i 2 łyżki mąki oraz ciepłe mleko (nie może być za gorące). Wszystko dokładnie wymieszać i zostawić w ciepłym miejscu na ok 30 minut do wyrośnięcia rozczynu(powinien kilkakrotnie powiększyć objętość).

  3. Do miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli oraz cukier. Wszystko wymieszać, zrobić wgłębienie w środku i wlać w nie wyrośnięty rozczyn. Rozczyn połączyć z mąka, po chwili dodać jajko i dalej wyrabiać, przez około 10 minut. Po upływie tego czasu dodawać małymi partiami stopione przestudzone masło i wyrabiać jeszcze przez ok 5 minut. Wyrobione ciasto przykryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1-1,5 godziny.
    Po upływie tego czasu ciasto zagnieść jeszcze raz i podzielić na 3 części, z których zapleść warkocz. Tak przygotowana chałkę włożyć do keksówki wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem, zostawić do wyrośnięcia na 30 minut.

  4. Z mąki, masła i cukru przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki rozetrzeć palcami. Żółtko rozkłóć z łyżką wody i posmarować chałkę.
    Posypać kruszonką i piec 30-40 minut w 1175-180 stopniach.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 25 października Perfekcyjna! I mozna skubac jeszcze taka cieplutka:)))

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ola1984 24 października Uwielbiam :) Do takiej drożdżówki tylko masło i mleko lub kakao :) Pysznie :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń