Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 06-02-2023
Najlepszy jaki do tej pory jadłam chleb bezglutenowy. Miękki, lekko wilgotny, puszysty, z chrupiącą skórą. Bardzo prosty i szybki w wykonaniu.
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 137
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 360
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 137
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 360
Składniki
Wszystkie mąki, mielony len i sól wsypujemy do miski. Dodajemy płatki owsiane i mieszamy.
Do wody dodajemy drożdże i ocet. Dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną wodę wlewamy do sypkiej mieszanki Dokładnie mieszamy do połączenia składników.
Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia. Dwie podłużne foremki (keksówki) dokładnie smarujemy olejem . Do tak przygotowanych foremek po równo wkładamy ciasto na chleb. Foremki przykrywamy folią spożywczą na czas nagrzewania piekarnika.
Piekarnik nagrzewamy do 250'C góra i dół. Do nagrzanego piekarnika wkładamy foremki, a następnie zmniejszamy temperaturę do 205'C i pieczemy chleb przez 50 minut. Upieczony chleb wyjmujemy z foremek na kratkę. Odstawiamy do wystygnięcia. Najlepiej smakuje oczywiście jeszcze lekko ciepły z masłem. Smacznego !!!
;-)
;-)