Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 06-02-2023
Najlepszy jaki do tej pory jadłam chleb bezglutenowy. Miękki, lekko wilgotny, puszysty, z chrupiącą skórą. Bardzo prosty i szybki w wykonaniu.
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 1022
Kolejne słoiczki maszerują do spiżarni. To stary przepis mojej Teściowej. Te...
Odsłon: 4798
Prosta sałatka, która sprawdzi się jako śnaidanie z dodatkiem grzanki, jako p...
Odsłon: 3313
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 1022
Kolejne słoiczki maszerują do spiżarni. To stary przepis mojej Teściowej. Te...
Odsłon: 4798
Prosta sałatka, która sprawdzi się jako śnaidanie z dodatkiem grzanki, jako p...
Odsłon: 3313
Składniki
Wszystkie mąki, mielony len i sól wsypujemy do miski. Dodajemy płatki owsiane i mieszamy.
Do wody dodajemy drożdże i ocet. Dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną wodę wlewamy do sypkiej mieszanki Dokładnie mieszamy do połączenia składników.
Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia. Dwie podłużne foremki (keksówki) dokładnie smarujemy olejem . Do tak przygotowanych foremek po równo wkładamy ciasto na chleb. Foremki przykrywamy folią spożywczą na czas nagrzewania piekarnika.
Piekarnik nagrzewamy do 250'C góra i dół. Do nagrzanego piekarnika wkładamy foremki, a następnie zmniejszamy temperaturę do 205'C i pieczemy chleb przez 50 minut. Upieczony chleb wyjmujemy z foremek na kratkę. Odstawiamy do wystygnięcia. Najlepiej smakuje oczywiście jeszcze lekko ciepły z masłem. Smacznego !!!
;-)
;-)