Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb czosnkowy

Chleb czosnkowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 790 Ocena: 49483

Dodano:

Odsłon: 7365

Z braku czasu dawno nie piekłam domowego chleba, ale... czas świąteczny do czegoś zobowiązuje. Chwila zastanowienia i już wiedziałam, że chleby będą dwa: czosnkowy i śliwkowy. Poniżej przepis na ten pierwszy, pyszny domowy chlebek pszenno- gryczany, pachnący czosnkiem, zakwasem i zrumienionym słonecznikiem. Polecam.

Składniki

  • mąka pszenna 400 g, mąka gryczana 150 g
  • zakwas 1 szklanka, jogurt naturalny 250 g
  • czosnek 6 ząbków
  • sól 1 łyżka (płaska)
  • zaczyn:
  • drożdże 25 g, mąka pszenna 3 łyżki, cukier 1 łyżeczka, woda przegotowana letnia 3- 4 łyżki
  • dodatkowo:
  • ziarna słonecznika 30 g
  • żółtko 1 sztuka, zimna woda 1 łyżka
  • oliwa z oliwek do posmarowania formy
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Chleb czosnkowy

Przygotowanie

  1. W garnuszku przygotowujemy zaczyn: Kruszymy drożdże, dodajemy cukier, wodę i mąkę. Całość ucieramy łyżką na jednolitą, gęstą "papkę", odstawiamy do wyrośnięcia.

    Do malaksera wsypujemy dwa rodzaje mąki, czosnek przeciśnięty przez praskę, wlewamy zakwas, jogurt naturalny, dodajemy sól i zaczyn, jeżeli jest już wyrośnięty.

    Całość wyrabiamy w maszynie, aż powstanie nam jednolite ciasto.

    Wyrobione ciasto przekładamy do miski, odstawiamy do wyrośnięcia (na około 1 godzinę), następnie ciasto przekładamy do podłużnej blaszki wysmarowanej oliwą z oliwek.

    Wierzch ciasta nacinamy wzdłuż na głębokości 1 cm, smarujemy roztrzepanym żółtkiem z dodatkiem wody i posypujemy ziarnami słonecznika.

  2. Blaszkę z ciastem odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce, aby ciasto ponownie nieco wyrosło. Po tym czasie nasz surowy chlebek wkładamy do nagrzanego (220 stopni) piekarnika, pieczemy około godziny. Po 30 minutach zmniejszamy temperaturę na 180 stopni. Jeżeli wierzch chleba zbyt szybko się rumieni, na 15 minut przed końcem pieczenia nakrywamy go papierem pergaminowym i dopiekamy.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń