Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny, wspaniale pachnący i domowy :) Kto raz poddał się magii domowego pieczywa, ten będzie pod jego urokiem:)
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 94
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 307
Prosta sałatka, która sprawdzi się jako śnaidanie z dodatkiem grzanki, jako p...
Odsłon: 2674
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9592
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 94
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 307
Prosta sałatka, która sprawdzi się jako śnaidanie z dodatkiem grzanki, jako p...
Odsłon: 2674
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9592
Składniki
W osobnych garnuszkach podgrzej mleko, zsiadłe mleko i oliwę. Przesiej obie mąki. Wlej do niej ciepłe płyny, wsyp ziarna. Rozgnieć drożdże ze szczyptą cukru, dodaj do ciasta i wyrabiaj.
Tajemnica dobrego chleba tkwi w tym, że musi dwukrotnie wyrosnąć, po pierwszym wyrośnięciu jeszcze raz ciasto wymieszaj.
Uformuj chleb
Piecz około 30 minut w temperaturze 220 stopni C.
Jeśli lubisz chrupiącą skórkę uchyl lekko piekarnik i skrop chleb wodą i piecz jeszcze 5 min wtedy skórka będzie błyszcząca i chrupiąca.