Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb graham, czyli razowy stanowi alternatywę dla żytnich. Przygotowuję go na zakwasie. Wersja z foremki keksówki.
Karkówka po cygańsku to hit Internetu! To niezwykle bogate danie jednogarnkow...
Odsłon: 20588
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 2273
Nalewka mandarynkowa pięknie pachnie i ma cudny kolor. Jest orzeźwiająca i ar...
Odsłon: 37
Karkówka po cygańsku to hit Internetu! To niezwykle bogate danie jednogarnkow...
Odsłon: 20588
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 2273
Nalewka mandarynkowa pięknie pachnie i ma cudny kolor. Jest orzeźwiająca i ar...
Odsłon: 37
Składniki
1. Zakwas wyjąć z lodówki 2 h przed pieczeniem (by ogrzał się). 2. W celu podkarmienia zakwasu odważyć 200g mąki i połączyć z zakwasem oraz dodać 180-200 ml wody. 3. Wyrobić robotem planetarnym (hakiem) do konsystencji błota (niskie obroty) – wyrabiać krótko tzn. 1-2 min.
4. Odstawić na 12h (na noc), podwoi lub potroi objętość. 5. Odjąć 200-300g zakwasu i schować go do lodówki (można trzymać 1 tydzień bez podkarmiania). 6. Do pozostałego zakwasu dodać mąki, wodę, sól i mieszać z hakiem (stopniowo zwiększać obroty). 7. Stolnicę oprószyć mąką, wyłożyć ciasto, wyrobić rulon (ciasto musi być gładkie, jedynie od dołu może mieć zakładki). 8. Przełożyć do formy keksówki lub naczynia żaroodpornego nasmarowanego oliwą do garowania. Ponieważ będziemy je piec w formie musi być ułożony zakładkami do dołu, gładką powierzchnią do góry.
9. Całą powierzchnię wolną obsypać mąką lub przygotować polewę z wody i mąki, którą smarujemy wierzch chleba i można obsypać makiem lub nasionami. 10. Chleb jest tylko na zakwasie więc garuje nawet 4-6h.
Pieczenie: 1. Piekarnik sparować i nagrzać do 220 st. C . W tej temperaturze piec ok. 50 min. 2. Co ok.20 min. spryskiwać chleb wodą ze spryskiwacza do kwiatów. 3. Po upieczeniu wyjąć na ruszt do schłodzenia.