Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb graham, czyli razowy stanowi alternatywę dla żytnich. Przygotowuję go na zakwasie. Wersja z foremki keksówki.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2313
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4401
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1342
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 325
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2313
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4401
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1342
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 325
Składniki
1. Zakwas wyjąć z lodówki 2 h przed pieczeniem (by ogrzał się). 2. W celu podkarmienia zakwasu odważyć 200g mąki i połączyć z zakwasem oraz dodać 180-200 ml wody. 3. Wyrobić robotem planetarnym (hakiem) do konsystencji błota (niskie obroty) – wyrabiać krótko tzn. 1-2 min.
4. Odstawić na 12h (na noc), podwoi lub potroi objętość. 5. Odjąć 200-300g zakwasu i schować go do lodówki (można trzymać 1 tydzień bez podkarmiania). 6. Do pozostałego zakwasu dodać mąki, wodę, sól i mieszać z hakiem (stopniowo zwiększać obroty). 7. Stolnicę oprószyć mąką, wyłożyć ciasto, wyrobić rulon (ciasto musi być gładkie, jedynie od dołu może mieć zakładki). 8. Przełożyć do formy keksówki lub naczynia żaroodpornego nasmarowanego oliwą do garowania. Ponieważ będziemy je piec w formie musi być ułożony zakładkami do dołu, gładką powierzchnią do góry.
9. Całą powierzchnię wolną obsypać mąką lub przygotować polewę z wody i mąki, którą smarujemy wierzch chleba i można obsypać makiem lub nasionami. 10. Chleb jest tylko na zakwasie więc garuje nawet 4-6h.
Pieczenie: 1. Piekarnik sparować i nagrzać do 220 st. C . W tej temperaturze piec ok. 50 min. 2. Co ok.20 min. spryskiwać chleb wodą ze spryskiwacza do kwiatów. 3. Po upieczeniu wyjąć na ruszt do schłodzenia.