Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb graham, czyli razowy stanowi alternatywę dla żytnich. Przygotowuję go na zakwasie. Wersja z foremki keksówki.
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 61
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 455
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1386
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1865
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 61
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 455
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1386
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1865
Składniki
1. Zakwas wyjąć z lodówki 2 h przed pieczeniem (by ogrzał się). 2. W celu podkarmienia zakwasu odważyć 200g mąki i połączyć z zakwasem oraz dodać 180-200 ml wody. 3. Wyrobić robotem planetarnym (hakiem) do konsystencji błota (niskie obroty) – wyrabiać krótko tzn. 1-2 min.
4. Odstawić na 12h (na noc), podwoi lub potroi objętość. 5. Odjąć 200-300g zakwasu i schować go do lodówki (można trzymać 1 tydzień bez podkarmiania). 6. Do pozostałego zakwasu dodać mąki, wodę, sól i mieszać z hakiem (stopniowo zwiększać obroty). 7. Stolnicę oprószyć mąką, wyłożyć ciasto, wyrobić rulon (ciasto musi być gładkie, jedynie od dołu może mieć zakładki). 8. Przełożyć do formy keksówki lub naczynia żaroodpornego nasmarowanego oliwą do garowania. Ponieważ będziemy je piec w formie musi być ułożony zakładkami do dołu, gładką powierzchnią do góry.
9. Całą powierzchnię wolną obsypać mąką lub przygotować polewę z wody i mąki, którą smarujemy wierzch chleba i można obsypać makiem lub nasionami. 10. Chleb jest tylko na zakwasie więc garuje nawet 4-6h.
Pieczenie: 1. Piekarnik sparować i nagrzać do 220 st. C . W tej temperaturze piec ok. 50 min. 2. Co ok.20 min. spryskiwać chleb wodą ze spryskiwacza do kwiatów. 3. Po upieczeniu wyjąć na ruszt do schłodzenia.