Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na drugą odsłonę bezglutenowego chlebka gryczanego, ale tym razem w wersji pełnoziarnistej z dodatkiem siemienia lnianego, miodu, płatków jaglanych i otrębów gryczanych. Chlebek z kaszy to idealny zamiennik klasycznego pieczywa, a do tego jest bardzo smaczny, zdrowy i prosty w przygotowaniu.
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21602
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 75
Idealnie puszysty, delikatny sernik. Prosty do przygotowania.
Odsłon: 101
Dzisiaj ciasto na mace kukurydzianej z truskawkami. Ciasto proste , szybkie w...
Odsłon: 190
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21602
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 75
Idealnie puszysty, delikatny sernik. Prosty do przygotowania.
Odsłon: 101
Dzisiaj ciasto na mace kukurydzianej z truskawkami. Ciasto proste , szybkie w...
Odsłon: 190
Składniki
Kaszę gryczaną dokładnie płuczemy zimną wodą, a następnie zalewamy 700 ml letniej wody i odstawiamy na 24 godziny (po 12 godzinach mieszamy kaszę i odstawiamy na kolejne 12).
Po tym czasie dodajemy 1,5 łyżeczki miodu, 1 łyżkę soli i delikatnie miksujemy zawartość za pomocą blendera (nie zbyt mocno, ponieważ chlebek w tej wersji ma być gruboziarnisty).
Do powstałej masy dodajemy siemię lniane, płatki jaglane i otręby gryczane. Masę przelewamy do foremki dobrze wysmarowanej masłem i odstawiamy na kolejne 10 godzin, aby ciasto mogło popracować. Po tym czasie formę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy 55 minut.
Chlebek miał być pieczony w klasycznej keksówce, jednak dodatek miodu sprawił, że ciasto zaczęło pięknie rosnąć i musiałam przelać masę do większej, okrągłej formy. Już niedługo zapraszam na kolejną odsłonę chlebka gryczanego. Nowa forma już czeka na pierwszy wypiek :D Życzę smacznego! :)