Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na drugą odsłonę bezglutenowego chlebka gryczanego, ale tym razem w wersji pełnoziarnistej z dodatkiem siemienia lnianego, miodu, płatków jaglanych i otrębów gryczanych. Chlebek z kaszy to idealny zamiennik klasycznego pieczywa, a do tego jest bardzo smaczny, zdrowy i prosty w przygotowaniu.
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 169
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 2075
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 507
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 169
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 2075
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 507
Składniki
Kaszę gryczaną dokładnie płuczemy zimną wodą, a następnie zalewamy 700 ml letniej wody i odstawiamy na 24 godziny (po 12 godzinach mieszamy kaszę i odstawiamy na kolejne 12).
Po tym czasie dodajemy 1,5 łyżeczki miodu, 1 łyżkę soli i delikatnie miksujemy zawartość za pomocą blendera (nie zbyt mocno, ponieważ chlebek w tej wersji ma być gruboziarnisty).
Do powstałej masy dodajemy siemię lniane, płatki jaglane i otręby gryczane. Masę przelewamy do foremki dobrze wysmarowanej masłem i odstawiamy na kolejne 10 godzin, aby ciasto mogło popracować. Po tym czasie formę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy 55 minut.
Chlebek miał być pieczony w klasycznej keksówce, jednak dodatek miodu sprawił, że ciasto zaczęło pięknie rosnąć i musiałam przelać masę do większej, okrągłej formy. Już niedługo zapraszam na kolejną odsłonę chlebka gryczanego. Nowa forma już czeka na pierwszy wypiek :D Życzę smacznego! :)