Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Któregoś dnia mąż kupił chleb z jabłkiem i dynią, zachwyciłam się jego smakiem i postanowiłam upiec podobny chlebek. Czy się udało? Powiem tak wyszedł pyszny, aromatyczny chlebek, który można jeść bez dodatków, no może nie całkiem... masełko wskazane, podkreśla smak chleba :) Następnym razem dam tylko trochę więcej jabłka, bo na pierwszy raz dodałam ostrożnie, obawiając się, aby chleb nie wyszedł zbyt wilgotny.
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 23
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 23
Składniki
W garnuszku przygotowujemy zaczyn: Kruszymy drożdże, dodajemy cukier, mleko i mąkę. Całość ucieramy łyżką na jednolitą, gęstą "papkę", odstawiamy do wyrośnięcia. Żurawinę na kilka minut zalewamy gorącą wodą, aby napęczniała, następnie osączamy na sicie. Jabłko obieramy ze skórki, ucieramy na tarce o grubych oczkach, odciskamy nadmiar soku. Do malaksera wsypujemy dwa rodzaje mąki, wlewamy zakwas, dodajemy utarte jabłko, sól i zaczyn, jeżeli jest już wyrośnięty.
Składniki wyrabiamy w maszynie, aż powstanie nam jednolite ciasto. Pod koniec dodajemy suszoną żurawinę i jeszcze przez moment zarabiamy całość. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia (na około 1 godzinę), następnie przekładamy je do podłużnej blaszki wysmarowanej oliwą z oliwek. Wierzch ciasta nacinamy wzdłuż na głębokości 1 cm, smarujemy oliwą z oliwek, posypujemy ziarnami dyni. Blaszkę z ciastem odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce, aby ciasto ponownie nieco wyrosło. Chleb pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni przez mniej więcej godzinę. Po 30 minutach zmniejszamy temperaturę na 180 stopni. Jeżeli wierzch chleba zbyt szybko się rumieni, na 15 minut przed końcem pieczenia nakrywamy go papierem pergaminowym i dopiekamy. Smacznego.