Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb mieszany z miodem

Przepis dnia 2020-10-16
Chleb mieszany z miodem

Autor:

Przepisów i artykułów: 510 Ocena: 5380

Dodano:

Odsłon: 248

Domowy chlebek z kilku mąk z dodatkiem miodu... smacznie i zdrowo :)

Składniki

  • Ciasto drożdżowe: mleko 1 łyżka
  • mąka pszenna typ 450 250 g
  • mąka żytnia typ 720 110 g
  • mąka orkiszowa 140 g
  • mleko 3,2% 1/5 szklanki
  • drożdże świeże 45 g
  • sól 1 1/2 łyżeczki
  • masło 3 łyżki
  • miód 3 łyżki
  • Do posmarowania:
  • jajko 1 szt
  • mleko 1 łyżka
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Chleb mieszany z miodem

Przygotowanie

  1. Drożdże skruszyć do miski, dodać miód i wymieszać. Następnie dodać kilka łyżek ciepłego mleka i tyle mąki pszennej, by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na kwadrans, by zaczyn "ruszył". Następnie dodać pozostałe mleko, mąki, sól i stopione masło, wymieszać.

  2. Wyrobić ciasto drożdżowe, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Następnie przełożyć do keksówki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką poczekać, aż się chlebek napuszy i posmarować jajem roztrzepanym z mlekiem.

  3. Piec w temp. 210 stopni przez 120 min, po czym temp. zmniejszyć do 180 stopni i dopiekać jeszcze ok. 20-25 min
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń