Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy chlebek z kilku mąk z dodatkiem miodu... smacznie i zdrowo :)
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8598
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 3036
Polecam.
Odsłon: 1825
Polecam.
Odsłon: 526
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8598
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 3036
Polecam.
Odsłon: 1825
Polecam.
Odsłon: 526
Składniki
Drożdże skruszyć do miski, dodać miód i wymieszać. Następnie dodać kilka łyżek ciepłego mleka i tyle mąki pszennej, by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na kwadrans, by zaczyn "ruszył". Następnie dodać pozostałe mleko, mąki, sól i stopione masło, wymieszać.
Wyrobić ciasto drożdżowe, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Następnie przełożyć do keksówki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką poczekać, aż się chlebek napuszy i posmarować jajem roztrzepanym z mlekiem.
Piec w temp. 210 stopni przez 120 min, po czym temp. zmniejszyć do 180 stopni i dopiekać jeszcze ok. 20-25 min Smacznego!