Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma jak zapach domowego chleba w domu. O smaku nie wspomnę. Piekę dwa razy w tygodniu od wielu, wielu lat, zmieniając tylko dodatki.
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336591
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 3501
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 422574
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2405
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336591
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 3501
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 422574
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2405
Składniki
Zakwas wyjąć wcześniej i "dokarmić" tzn dodać 1 łyżkę mąki i troszkę ciepłej wody by zaczął pracować. Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, 2 łyżkami mąki i ciepłą wodą. Odstawić do wyrośnięcia. Do miski przesiać obie mąki, dodać sól, wyrośnięty zaczyn i zakwas. Stopniowo dolewać maślankę. Dodać ziarna, siemię i prażoną cebulkę. Liście czosnku drobno pokroić i dodać do ciasta. Następnie dodać majonez i musztardę. Na końcu wyrabiania wlać olej. Jeszcze chwilę wyrabiać. Odstawić do wyrośnięcia. Po 1,5 godzinie odgazować (czyli krótko zagnieść). Po ponownym wyrośnięciu-przełożyć ciasto do dwóch większych, wysmarowanych cienko olejem keksówek. Po 10 minutach wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 stopni i piec 10 minut. Następnie zmniejszyć temp. do 200 stopni i piec jeszcze 35 minut. Kiedy skórka zacznie się mocno rumienić, chlebki przykryć papierem do pieczenia.