Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb na maślance z ziarnami i czosnkiem niedźwiedzim:

Chleb na maślance z ziarnami i czosnkiem niedźwiedzim:

Autor:

Przepisów i artykułów: 450 Ocena: 3726

Dodano:

Odsłon: 556

Nie ma jak zapach domowego chleba w domu. O smaku nie wspomnę. Piekę dwa razy w tygodniu od wielu, wielu lat, zmieniając tylko dodatki.

Składniki

  • 1 kg mąki pszennej
  • 30 dag mąki razowej do wypieku domowego chleba
  • 5 łyżek zakwasu
  • 5 dag świeżych drożdży
  • ok. 1 litra maślanki
  • 3 łyżki oleju
  • 1,5 łyżki soli
  • 1 łyżeczka cukru do rozczynu drożdżowego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • po 3 łyżki ziaren słonecznika, siemienia i prażonej cebulki
  • 7 świeżych listków czosnku niedźwiedziego
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Chleb na maślance z ziarnami i czosnkiem niedźwiedzim:

Przygotowanie

  1. Zakwas wyjąć wcześniej i "dokarmić" tzn dodać 1 łyżkę mąki i troszkę ciepłej wody by zaczął pracować.
    Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, 2 łyżkami mąki i ciepłą wodą. Odstawić do wyrośnięcia.
    Do miski przesiać obie mąki, dodać sól, wyrośnięty zaczyn i zakwas.
    Stopniowo dolewać maślankę. Dodać ziarna, siemię i prażoną cebulkę. Liście czosnku drobno pokroić i dodać do ciasta. Następnie dodać majonez i musztardę. Na końcu wyrabiania wlać olej. Jeszcze chwilę wyrabiać. Odstawić do wyrośnięcia. Po 1,5 godzinie odgazować (czyli krótko zagnieść). Po ponownym wyrośnięciu-przełożyć ciasto do dwóch większych, wysmarowanych cienko olejem keksówek. Po 10 minutach wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 stopni i piec 10 minut. Następnie zmniejszyć temp. do 200 stopni i piec jeszcze 35 minut. Kiedy skórka zacznie się mocno rumienić, chlebki przykryć papierem do pieczenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń