Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb na mleku w proszku

Chleb na mleku w proszku

Autor:

Przepisów i artykułów: 454 Ocena: 4705

Dodano:

Odsłon: 2514

Domowy chleb na mleku w proszku, to pieczywo pulchne i smaczne...

Składniki

  • mąka pszenna typ 450 500 g
  • otręby żytnie 50 g
  • mleko w proszku 50 g
  • drożdże świeże 20 g
  • woda ciepła 450 ml
  • sól morska 1 łyżeczka
  • miód 1 łyżeczka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Drożdże połączyć z miodem. Mleko w proszku połączyć z wodą. Następnie przelać trochę mleka do drożdży i dodać tyle mąki, by zaczyn był odpowiednio "luźny". Odstawić na kilka minut. Potem dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto drożdżowe. Przenieść w ciepłe miejsce i pozostawić przykryte do momentu, aż ciasto podwoi objętość.

  2. Następnie uformować bochenek, ponacinać i pozostawić do napuszenia. wierzch posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Piec w temp. ok. 200 stopni przez 40 min.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń