Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb orkiszowy na drożdżach

Chleb orkiszowy na drożdżach

Autor:

Przepisów i artykułów: 74 Ocena: 985

Dodano:

Odsłon: 7592

Kolejny przepis na pyszny chleb.

Składniki

  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 2-3 łyżki letniej wody
  • 500 g mąki orkiszowej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 380-400 g letniej wody
  • ok. 50 g słonecznika lub innych ziaren (2-3 łyżki mieszanki ziaren pozostawić do posypania chleba)
  • 20 g siemienia lnianego
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Świeże drożdże rozkruszyć, dodać miód i 2-3 łyżki letniej wody. Dokładnie wymieszać.

  2. Mąkę wymieszać z solą i ziarnami, dodać rozpuszczone drożdże i na początek ok. 380 g letniej wody. Wymieszać. Ciasto powinno być bardzo rzadkie. Gdyby było zbyt suche można dodać odrobinę wody.
    Ciasto pozostawić w misce do wyrośnięcia do czasu gdy podwoi lub nawet potroi swoją objętość.

  3. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wymieszać, a następnie przelać do foremki, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej oliwą i posypanej np. otrębami. Chleb posypać ziarnami i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 10-15 minut. Chleb powinien wyrosnąć max 1 cm poniżej brzegów formy.

  4. Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni C, program „góra + dół”.

  5. Wyrośnięty chleb wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 st. C i piec jeszcze ok. 30 minut. Sprawdzić patyczkiem czy jest w środku upieczony. Pod koniec pieczenia można chleb wyjąć z formy, zdjąć papier i dopiec go jeszcze na kratce już bez formy przez ostatnie 10-15 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń