Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najprostszy z przepisów na chleb! Wychodzi świetny zarówno z mąki pszennej jak i mieszanej. Mało zachodu - świetny efekt!
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 189
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 167
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 189
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 167
Składniki
Wieczorem: Wsypujemy mąkę do miski, dodajemy drożdże, ciepłą wodę, olej i sól. Wszystko mieszamy łyżką. Miskę przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy ją na noc do lodówki.
Następnego dnia: Podsypujemy stolnicę mąką i dodajemy ziarna (jeśli oczywiście lubimy). Kilka razy zagniatamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W tym czasie: Nagrzewamy piekarnik razem z garnkiem i pokrywką (pamiętajcie, żeby garnek nie miał plastikowych elementów) do 220 C.
Do gorącego garnka wrzucamy wyrośnięte ciasto, przykrywamy pokrywką i wstawiamy ponownie do piekarnika. Zmniejszamy temperaturę do 200 C i pieczemy 35 min. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 20 min.
Po upieczeniu wykładamy od razu na ruszt, żeby chleb wystygł. Smacznego!