Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb pszenno- żytni

Przepis dnia 2015-05-13
Chleb pszenno- żytni

Autor:

Przepisów i artykułów: 726 Ocena: 48527

Dodano:

Odsłon: 6779

Nie ma jak domowe pieczywo, które ostatnio dość często piekę, bo jesteśmy od niego uzależnieni. Dzisiaj proponuję Wam przepis na chlebek z mąki pszennej na żytnim zakwasie, ale takim bardzo dojrzałym, który nadaje całości wspaniałego aromatu i lekko kwaskowatego smaku.

Składniki

  • mąka pszenna 1/2 kg
  • sól 1 płaska łyżka
  • cukier 1 łyżeczka
  • zakwas żytni około 1/2 litra (przepis na zakwas znajdziecie na moim blogu: www.katalogsmakow.blogspot.com)
  • drożdże 2 dkg
  • jogurt naturalny 150 ml
  • woda 1/2 szklanki
  • dodatkowo:
  • białko jajka 1 sztuka
  • oliwa z oliwek 1 łyżeczka
  • ziarna sezamu
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W garnuszku przygotowujemy zaczyn: Kruszymy drożdże, dodajemy cukier, wodę i 10 dkg mąki. Całość ucieramy łyżką na jednolitą, gęstą "papkę", odstawiamy do wyrośnięcia.
    Do malaksera wsypujemy resztę mąki, wlewamy zakwas, jogurt, dodajemy sól i zaczyn,
    jeżeli jest już wyrośnięty. Całość wyrabiamy w maszynie, aż powstanie nam jednolite ciasto.
    Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia (na około 1 godzinę), następnie ciasto przekładamy do podłużnej blaszki wysmarowanej oliwą z oliwek. Wierzch ciasta nacinamy wzdłuż na głębokości 1 cm, smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy ziarnami sezamu. Blaszkę z ciastem odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce, aby ciasto ponownie nieco wyrosło. Po tym czasie nasz surowy chlebek wkładamy do nagrzanego (220 stopni) piekarnika, pieczemy około 50 minut. Po 30 minutach zmniejszamy temperaturę na 180 stopni.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Piwowarska 28 grudnia 2015 Piękny chlebuś wyszedł Też takie robię lecz z gotowych mieszanek. Kupuje je na stronie sklep.gronpiek.pl jest z nimi dużo mniej roboty, a efekt jest niesamowity. Od zakupu do gotowego chlebka mija zaledwie kilka godzin. Proste przygotowanie, prosty przepis i mamy chlebek jak z okładki Serdecznie polecam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

monikagotuje 10 maja 2015 Uwielbiam swojski chlebek,a twoj wyglada cudownie :) Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 09 maja 2015 to jeden z najpiękniejszych chlebków jakie widziałam, pożarłabym z wielką chęcią, pycha ! Odpowiedzi: 1 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń