Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb pszenny na drożdżach:

Chleb pszenny na drożdżach:

Autor:

Przepisów i artykułów: 392 Ocena: 3335

Dodano:

Odsłon: 3722

Ostatnio zauważyłam , że po chlebkach pieczonych na zakwasie, boli mnie żołądek. Nie wiem czy to przypadek czy faktycznie mój organizm żle reaguje na zakwas w wypiekanym przeze mnie chlebku.Postanowiłam więc tym razem upiec chleb na samych drożdżach. Dolegliwości nie zauważyłam a więc nie każdemu służy chleb na zakwasie.

Składniki

  • 1 kg mąki pszennej
  • 1/2 litra letniego mleka
  • 1/2 litra letniej wody
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 4 płaskie łyżeczki soli , 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oleju + olej do posmarowania foremek
  • 1 żółtko + 1 łyżka mleka do posmarowania chlebków
  • Dodatki wg upodobań: kminek, rodzynki, nasiona chia, ziarna itp
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do misy miksera wlać najpierw letnią wodę i mleko. Stopniowo wsypywać mąkę i resztę składników. Wyrabiać hakiem przez 10-12 minut. Na końcu wlać 2 łyżki oleju i dodać ulubione dodatki.
    Mój chlebek jest tym razem bez dodatków.
    Ciasta nie przekładam do miski, tylko zostawiam w tej samej, w której wyrabiałam ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na półtora godziny by wyrosło.
    Odgazować , (czyli krótko zarobić) i przełożyć do dwóch średnich keksówek wysmarowanych cienko olejem. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na 15 minut pod przykryciem. Piekarnik rozgrzać do 240 stopni. Chlebki przed włożeniem do pieca posmarować żółtkiem rozmieszanym z 1 łyżką mleka.Piec 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze 30 minut. Jeśli zaczną się mocno rumienić w trakcie pieczenia-przykryć papierem do pieczenia.
    Po wyjęciu z piekarnika, chlebki posmarować pędzlem umoczonym w bardzo zimnej wodzie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń