Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny domowy chleb pszenny z dodatkiem kminku zapraszam po przepis
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5824
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 351
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5824
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 351
Składniki
Drodze rozpuszczam w cieplej wodzie by nie było grudek ,następnie do miski daje mąkę ,sól ,kminek i wlewam drodze i zagniatam miękkie ciasto które odstawiam do wyrośnięcia w cieple miejsce pod przykryciem na 2 godziny.
Wyrośnięte ciasto wybraniem i dzielę na 3 części które umieszczam w nasmarowanych olejem blaszkach do wypieku chleba ,ciasto równam i zostawiam jeszcze na 30 minut by ciasto w blaszkach urosło ponownie .
Godowe chleby wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę 1 godzinne na środkowej półce bez termo obiegu w 200 stopniach .Upieczone chleby wyjmuje a blaszek kładę na kratce lub na boku by wyparowała para i czekam aż ostygną są pyszne polecam i zapraszam na film