Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb pszenny ze śliwką

Chleb pszenny ze śliwką

Autor:

Przepisów i artykułów: 725 Ocena: 48467

Dodano:

Odsłon: 665

Wiadomo już chyba wszem i wobec, że uwielbiam chleb ze śliwką. Tym razem dodałam do niego serek wiejski.

Składniki

  • mąka pszenna tortowa 400 g
  • zakwas 1 szklanka
  • sól 1 łyżka (2 g)
  • serek wiejski 1 opakowanie (200 g)
  • śliwki wędzone 100 g
  • zaczyn: drożdże 25 g, mąka pszenna 3 łyżki, cukier 1 łyżeczka, mleko (temperat. pokojowa) 6 łyżek
  • dodatkowo:
  • ziarna sezamu 30 g
  • oliwa z oliwek do posmarowania formy i wierzchu ciasta 2- 3 łyżki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W garnuszku przygotowujemy zaczyn: Kruszymy drożdże, dodajemy cukier, mleko i mąkę. Całość ucieramy łyżką na jednolitą, gęstą "papkę", odstawiamy do wyrośnięcia.
    Do malaksera wsypujemy mąkę, wlewamy zakwas, dodajemy sól, serek wiejski i wyrośnięty zaczyn.
    Składniki wyrabiamy w maszynie, aż powstanie nam jednolite ciasto. Pod koniec dodajemy pokrojone śliwki i jeszcze przez moment zarabiamy całość. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia (na około 1 godzinę), następnie przekładamy je do podłużnej blaszki wysmarowanej oliwą z oliwek. Wierzch ciasta nacinamy wzdłuż na głębokości 1 cm, smarujemy oliwą z oliwek, posypujemy ziarnami sezamu.
    Blaszkę z ciastem odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce, aby ciasto ponownie nieco wyrosło.
    Chleb pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni
    przez mniej więcej godzinę. Po 30 minutach zmniejszamy temperaturę na 180 stopni. Jeżeli wierzch chleba zbyt szybko się rumieni, na 15 minut przed końcem pieczenia nakrywamy
    go papierem pergaminowym i dopiekamy.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń