Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb w jajku i mleku - 4 wersje smakowe

Chleb w jajku i mleku - 4 wersje smakowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 23 Ocena: 185

Dodano:

Odsłon: 511

Przepis w sam raz na nieco starsze pieczywo... np. "resztki" z imprezy :)

Składniki

  • Chleb lub bułki
  • Jajka - 4 sztuki (lub więcej)
  • pół szklanki mleka
  • sól, pieprz
  • czosnek (opcjonalnie)
  • papryczka chilli lub inna ostra (opcjonalnie)
  • masło do smażenia
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Chleb w jajku i mleku - 4 wersje smakowe

Przygotowanie

  1. Przygotuj chleb, bułki przekrój na połowę lub na 3 części.

  2. Wersja I - To jest wersja podstawowa - Jajka połącz z mlekiem, dodaj sól i pieprz. Wszystko wymieszaj.


    Wersja II: do jajka, mleka oprócz soli i pieprzu dodaj posiekany czosnek.

    Wersja III: do jajka, mleka oprócz soli i pieprzu dodaj ostrą przyprawę, np. chilli.

    Wersja IV: do jajka, mleka oprócz soli i pieprzu dodaj kurkumę lub carry (smak dość specyficzny i nie każdy to lubi).

  3. Pieczywo umieść w jajku i mleku. Pozwól, aby trochę nasiąkło z obu stron. Musisz uważać, aby pieczywo nie leżakowało zbyt długo w płynie, ponieważ wtedy się rozpadnie.

  4. Na patelni rozpuść masło. Musi być go dość dużo, aby chleb się ładnie zarumienił.

  5. Pieczywo przełóż na patelnię na rozgrzane masło. Obsmażaj z obu stron aż do zarumienionego koloru.

  6. Odsącz nadmiar tłuszczu, np. przy użyciu papierowego ręcznika.


    Pieczywo będzie smaczne zarówno na ciepło (z chrupiącą skórką) jak i na zimno :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń