Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis w sam raz na nieco starsze pieczywo... np. "resztki" z imprezy :)
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5282
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 836
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11706
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5057
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1304
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5282
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 836
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11706
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5057
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1304
Składniki
Przygotuj chleb, bułki przekrój na połowę lub na 3 części.
Wersja I - To jest wersja podstawowa - Jajka połącz z mlekiem, dodaj sól i pieprz. Wszystko wymieszaj. Wersja II: do jajka, mleka oprócz soli i pieprzu dodaj posiekany czosnek. Wersja III: do jajka, mleka oprócz soli i pieprzu dodaj ostrą przyprawę, np. chilli. Wersja IV: do jajka, mleka oprócz soli i pieprzu dodaj kurkumę lub carry (smak dość specyficzny i nie każdy to lubi).
Pieczywo umieść w jajku i mleku. Pozwól, aby trochę nasiąkło z obu stron. Musisz uważać, aby pieczywo nie leżakowało zbyt długo w płynie, ponieważ wtedy się rozpadnie.
Na patelni rozpuść masło. Musi być go dość dużo, aby chleb się ładnie zarumienił.
Pieczywo przełóż na patelnię na rozgrzane masło. Obsmażaj z obu stron aż do zarumienionego koloru.
Odsącz nadmiar tłuszczu, np. przy użyciu papierowego ręcznika. Pieczywo będzie smaczne zarówno na ciepło (z chrupiącą skórką) jak i na zimno :)