Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb żytni z pestkami dyni

Chleb żytni z pestkami dyni

Autor:

Przepisów i artykułów: 489 Ocena: 5258

Dodano:

Odsłon: 1067

Choć nie za bardzo wyrośnięty, to naprawdę smaczny i przede wszystkim zdrowy chlebek, polecam!

Składniki

  • Ciasto drożdżowe :
  • mąka pszenna typ 650 250 g
  • mąka żytnia typ 2000 250 g
  • drożdże świeże 25 g
  • woda ciepła 330 ml
  • oliwa z oliwek 1 łyżka
  • oliwa z oliwek 1 łyżka
  • otręby pszenne 2 łyżki
  • otręby pszenne 2 łyżki
  • Na wierzch :
  • woda do posmarowania chleba
  • pestki dyni do posypania chleba
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Chleb żytni z pestkami dyni

Przygotowanie

  1. Drożdże skruszyć do miski, zalać ciepłą wodą i rozpuścić. Następnie dodać obie mąki, sól, oliwę i otręby pszenne, wymieszać. Na końcu wsypać pestki dyni i wyrobić ciasto drożdżowe. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 min.

  2. Następnie przełożyć do koszyka i pozostawić jeszcze na ok. 40 min.do wyrośnięcia. Napuszone przełożyć na blachę, posmarować wodą i posypać pestkami dyni.

  3. Piec w temp. 210 stopni przez ok. 30-35 min.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń