Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb żytnio orkiszowy

Chleb żytnio orkiszowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 504 Ocena: 6337

Dodano:

Odsłon: 1757

Zdrowy domowy chlebek.

Składniki

  • 400 g. mąki żytniej
  • 400 g. mąki orkiszowej
  • 1 łyżka soli
  • 1 mała łyżeczka cukru
  • 2 szklanki ciepłej wody
  • 30 g. świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki ziaren słonecznika
  • 1/2 szklanki oleju
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do małego garnuszka należy wkruszyć drożdże, wsypać cukier, dwie łyżki mąki i pół szklanki wody. Odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.

    Obydwie mąki przesiać, dodać wyrośnięty zaczyn, resztę wody i mieszać na początku łyżką, a następnie rękoma wyrabiać ciasto. Gdy widzimy, że składniki połączyły się ze sobą i nie ma grudek, stopniowo dolewamy olej. Ciasto wchłonie cały.
    Tak wyrobione ciasto umieszczamy w naczyniu, nakrywamy ściereczką i dajemy w ciepłe miejsce na 60 minut.
    Po tym czasie ciasto wyjmujemy i kilka minut zagniatamy w celu pozbycia się pęcherzy powietrza.
    Formę do pieczenia należy wyłożyć papierem od spodu, i następnie kładziemy ciasto.
    Pieczemy 50 minut 180* opcja dół.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń