Do góry

Śniadania Przepis na:

Chlebek cebulowy

Chlebek cebulowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 772 Ocena: 49059

Dodano:

Odsłon: 2260

Zastanawiając się jaki chleb upiec zobaczyłam zdjęcia pysznego chlebka cebulowego, który upiekła Ania. Jakoś wcześniej chleba z cebulką nie piekłam, więc zdecydowałam, że tym razem właśnie cebula będzie głównym dodatkiem domowego pieczywa. Podczas pieczenia w całym domu czuć było zapach cebulki, a chlebek wyszedł bardzo aromatyczny i mięciutki.

Składniki

  • mąka pszenna 500 g
  • zakwas żytni 1.5 szklanki
  • woda letnia przegotowana około 1 szklanki
  • sól 1 łyżka (płaska)
  • cebula 2 sztuki (średnie)
  • smalec 1 łyżeczka
  • zaczyn:
  • drożdże 25 g
  • cukier 1 łyżeczka
  • mąka pszenna 1 łyżka
  • woda letnia 2- 3 łyżki
  • dodatkowo:
  • oliwa z oliwek 1 łyżka
  • mąka żytnia razowa 2 łyżki
  • białko jaja kurzego 1 sztuka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Chlebek cebulowy

Przygotowanie

  1. W pierwszej kolejności przygotowujemy cebulę. Jedną z nich po obraniu kroimy w kostkę i rumienimy na smalcu. Drugą ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
    W garnuszku przygotowujemy zaczyn: Kruszymy drożdże, dodajemy cukier, wodę i mąkę. Całość ucieramy łyżką na jednolitą, gęstą masę, odstawiamy do wyrośnięcia.
    Do malaksera wsypujemy mąkę, wlewamy zakwas, dodajemy sól, cebulę, wodę i wyrośnięty zaczyn. Składniki wyrabiamy w maszynie, aż powstanie nam jednolite ciasto.

  2. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia (na około 1 godzinę), następnie przekładamy je do podłużnej blaszki wysmarowanej oliwą z oliwek.
    Wierzch ciasta nacinamy wzdłuż na głębokości 1 cm, smarujemy roztrzepanym białkiem, posypujemy mąką razową.
    Blaszkę z ciastem odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce, aby ciasto ponownie nieco wyrosło.

  3. Chleb pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni przez mniej więcej godzinę. Po 30 minutach zmniejszamy temperaturę na 180 stopni. Jeżeli wierzch chleba zbyt szybko się rumieni, na 15 minut przed końcem pieczenia nakrywamy go papierem pergaminowym i dopiekamy.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń