Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zastanawiając się jaki chleb upiec zobaczyłam zdjęcia pysznego chlebka cebulowego, który upiekła Ania. Jakoś wcześniej chleba z cebulką nie piekłam, więc zdecydowałam, że tym razem właśnie cebula będzie głównym dodatkiem domowego pieczywa. Podczas pieczenia w całym domu czuć było zapach cebulki, a chlebek wyszedł bardzo aromatyczny i mięciutki.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1078
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2874
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 968
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1733
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14704
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1078
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2874
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 968
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1733
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14704
Składniki
W pierwszej kolejności przygotowujemy cebulę. Jedną z nich po obraniu kroimy w kostkę i rumienimy na smalcu. Drugą ścieramy na tarce o drobnych oczkach. W garnuszku przygotowujemy zaczyn: Kruszymy drożdże, dodajemy cukier, wodę i mąkę. Całość ucieramy łyżką na jednolitą, gęstą masę, odstawiamy do wyrośnięcia. Do malaksera wsypujemy mąkę, wlewamy zakwas, dodajemy sól, cebulę, wodę i wyrośnięty zaczyn. Składniki wyrabiamy w maszynie, aż powstanie nam jednolite ciasto.
Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia (na około 1 godzinę), następnie przekładamy je do podłużnej blaszki wysmarowanej oliwą z oliwek. Wierzch ciasta nacinamy wzdłuż na głębokości 1 cm, smarujemy roztrzepanym białkiem, posypujemy mąką razową. Blaszkę z ciastem odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce, aby ciasto ponownie nieco wyrosło.
Chleb pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni przez mniej więcej godzinę. Po 30 minutach zmniejszamy temperaturę na 180 stopni. Jeżeli wierzch chleba zbyt szybko się rumieni, na 15 minut przed końcem pieczenia nakrywamy go papierem pergaminowym i dopiekamy. Smacznego.