Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zastanawiając się jaki chleb upiec zobaczyłam zdjęcia pysznego chlebka cebulowego, który upiekła Ania. Jakoś wcześniej chleba z cebulką nie piekłam, więc zdecydowałam, że tym razem właśnie cebula będzie głównym dodatkiem domowego pieczywa. Podczas pieczenia w całym domu czuć było zapach cebulki, a chlebek wyszedł bardzo aromatyczny i mięciutki.
Roladki z udek kurczaka to eleganckie i aromatyczne danie, które świetnie spr...
Odsłon: 2117
Łosoś to ryba, która cieszy się dużą popularnością ze względu na swój delikat...
Odsłon: 424
Przepis na mini pączki serowe, proste i szybkie do zrobienia. Pączki mięciutk...
Odsłon: 1182
Preparowana gryka lub ryż świetnie nadają się do chrupiącej panierki. Ryba w...
Odsłon: 49
Szukasz oryginalnego przepisu na karnawałowe pączki? Zainspiruj się przepisem...
Odsłon: 32442
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 132
Roladki z udek kurczaka to eleganckie i aromatyczne danie, które świetnie spr...
Odsłon: 2117
Łosoś to ryba, która cieszy się dużą popularnością ze względu na swój delikat...
Odsłon: 424
Przepis na mini pączki serowe, proste i szybkie do zrobienia. Pączki mięciutk...
Odsłon: 1182
Preparowana gryka lub ryż świetnie nadają się do chrupiącej panierki. Ryba w...
Odsłon: 49
Szukasz oryginalnego przepisu na karnawałowe pączki? Zainspiruj się przepisem...
Odsłon: 32442
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 132
Składniki
W pierwszej kolejności przygotowujemy cebulę. Jedną z nich po obraniu kroimy w kostkę i rumienimy na smalcu. Drugą ścieramy na tarce o drobnych oczkach. W garnuszku przygotowujemy zaczyn: Kruszymy drożdże, dodajemy cukier, wodę i mąkę. Całość ucieramy łyżką na jednolitą, gęstą masę, odstawiamy do wyrośnięcia. Do malaksera wsypujemy mąkę, wlewamy zakwas, dodajemy sól, cebulę, wodę i wyrośnięty zaczyn. Składniki wyrabiamy w maszynie, aż powstanie nam jednolite ciasto.
Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia (na około 1 godzinę), następnie przekładamy je do podłużnej blaszki wysmarowanej oliwą z oliwek. Wierzch ciasta nacinamy wzdłuż na głębokości 1 cm, smarujemy roztrzepanym białkiem, posypujemy mąką razową. Blaszkę z ciastem odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce, aby ciasto ponownie nieco wyrosło.
Chleb pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni przez mniej więcej godzinę. Po 30 minutach zmniejszamy temperaturę na 180 stopni. Jeżeli wierzch chleba zbyt szybko się rumieni, na 15 minut przed końcem pieczenia nakrywamy go papierem pergaminowym i dopiekamy. Smacznego.