Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdrowy, smaczny kukurydziany chlebek. Co prawda pieczony w tortownicy, stąd te duże kromki. Ale smak warty polecenia ;)
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1303
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 36662
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 3755
Zapiekanki z pieczarkami to prosty, a zarazem pyszny sposób na szybki posiłek...
Odsłon: 549
Pizza neapolitańska to chrupiące ciasto z niewielką ilością aromatycznych dod...
Odsłon: 2954
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1303
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 36662
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 3755
Zapiekanki z pieczarkami to prosty, a zarazem pyszny sposób na szybki posiłek...
Odsłon: 549
Pizza neapolitańska to chrupiące ciasto z niewielką ilością aromatycznych dod...
Odsłon: 2954
Składniki
Drożdże skruszyć do miski, wymieszać z cukrem. Dodać kilka łyżek mąki pszennej i tyle ciepłej wody, by zaczyn miała konsystencję gęstej śmietany. odstawić na kilka minut, by zaczyn ruszył. Następnie dodać pozostałe składniki, w tym stopione masło i wyrobić ciasto. Gotowe, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 60 min w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i ponownie odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 min.
Następnie wierzch posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Wsadzić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec prze ok. 30 min. Smacznego!