Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrupiący, miodowy chlebek alternatywa dla kupnego pieczywa
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336655
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 3843
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 422965
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2532
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336655
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 3843
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 422965
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2532
Składniki
Drożdże rozdrobnić w naczyniu. Dodać szczyptę cukru i soli. Wodę podgrzać. Drożdże zalać 1/4 szklanki. Równomiernie zasypać mąką. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Gdy zaczyn nam wyrośnie dodać resztę cukru, soli, miód oraz pozostałą letnią wodę. Na koniec dodać mąkę. Wyrobić drożdżowe ciasto. Ciasto powinno mieć taką gęstość aby można je było formować w rękach. Z ciasta uformować bochenek. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na 30 -45 minut.
Piecz w temperaturze 175*C około 30 minut. Chlebek odstawić do wystygnięcia. Uwaga: Z tej proporcji mnie wyszły dwa bochenki - nie chciałam robić takich wieeelkich