Do góry

Śniadania Przepis na:

Chlebek orzechowo - bakaliowy

Chlebek orzechowo - bakaliowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 106 Ocena: 704

Dodano:

Odsłon: 1463

Ten chlebek najlepiej smakuje ze świeżym masełkiem.

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Na suchej patelni uprażyć słonecznik, orzeszki piniowe i pistacje.

  2. Do miski wsypać mąkę krupczatkę.

  3. Dosypać mąkę żytnią.

  4. Wymieszać obie mąki w misce.

  5. Dodać jedną łyżeczkę soli.

  6. Dodać jedną łyżeczkę cukru i wymieszać.

  7. Dodać uprażone na suchej patelni orzechy ze słonecznikiem i wymieszać.

  8. Dodać świeże drożdże i ponownie wymieszać drewnianą łyżką.

  9. Dodać dwie łyżki rodzynek królewskich.

  10. Dodać morele suszone.

  11. Dodać śliwki suszone.

  12. Wlać 500 ml serwatki i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką na jednolitą masę. Pozostawić do wyrośnięcia na 20 minut.

  13. Po tym czasie odgazować ciasto, przełożyć do dwóch silikonowych foremek i pozostawić jeszcze na 15 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 200 stopni C.

  14. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C na 15 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni C i piec jeszcze przez 35 minut.

  15. Wystudzić chlebki na kratce.

  16. Smacznego !

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń