Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty przepis na chleb który z łatwością upieczesz w swoim domu. Chrupiąca skórka i mięciutki środek.
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 36
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 147
Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...
Odsłon: 1207
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 483
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 36
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 147
Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...
Odsłon: 1207
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 483
Składniki
W przypadku drożdży świeżych przygotowujemy zaczyn: rozkruszamy drożdże w miseczce dodajemy 50 ml lekko ciepłej wody i cukier. Odstawiamy na 15 min pod przykryciem w ciepłe miejsce. Do miski wsypujemy mąkę, sól i dodajemy wyrośnięty rozczyn bądź suche drożdże. Mieszamy wszystko łyżką do połączenia składników. Na sam koniec dodajemy olej kilka razy zagniatamy, formujemy chlebek i odstawiamy na 30 min w cieple miejsce pod przykryciem.
Następnie wyjmujemy ciasto na podsypany mąką blat i wygniatamy kilka razy ciasto (tj. składając) następnie do miski wkładamy ściereczkę podsypujemy mąką i odkładamy ciasto do porośnięcia na 40 min. Po tym czasie przekładamy chlebek na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, lekko skrapiamy wodą. Przykrywamy szklaną miską bądź wkładamy w naczynie żaroodporne. Pieczemy 35 min w temperaturze 230 stopni. Możemy posypać chlebek słonecznikiem bądź płatkami owsianymi.