Do góry

Śniadania Przepis na:

Chlebek prosty 5 składników

Chlebek prosty 5 składników

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 7068

Dodano:

Odsłon: 3009

Prosty przepis na chleb który z łatwością upieczesz w swoim domu. Chrupiąca skórka i mięciutki środek.

Składniki

  • 250 g mąki typ 450
  • 7 g drożdży suchych (bądź 15 g drożdży świeżych + 0,5 łyżeczki cukru)
  • 180 ml lekko ciepłej wody
  • 4g soli
  • 1 łyżka oleju
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Chlebek prosty 5 składników

Przygotowanie

  1. W przypadku drożdży świeżych przygotowujemy zaczyn: rozkruszamy drożdże w miseczce dodajemy 50 ml lekko ciepłej wody i cukier. Odstawiamy na 15 min pod przykryciem w ciepłe miejsce.

    Do miski wsypujemy mąkę, sól i dodajemy wyrośnięty rozczyn bądź suche drożdże. Mieszamy wszystko łyżką do połączenia składników. Na sam koniec dodajemy olej kilka razy zagniatamy, formujemy chlebek i odstawiamy na 30 min w cieple miejsce pod przykryciem.

  2. Następnie wyjmujemy ciasto na podsypany mąką blat i wygniatamy kilka razy ciasto (tj. składając) następnie do miski wkładamy ściereczkę podsypujemy mąką i odkładamy ciasto do porośnięcia na 40 min. Po tym czasie przekładamy chlebek na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, lekko skrapiamy wodą. Przykrywamy szklaną miską bądź wkładamy w naczynie żaroodporne. Pieczemy 35 min w temperaturze 230 stopni. Możemy posypać chlebek słonecznikiem bądź płatkami owsianymi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Dolcevita-in-my-kitchen 02 kwietnia Pieklam juz taki chlebek, troche wieksze proporcje np. 2 lyzki oleju i 500 g maki. Dalam pol na pol maki pszennej i orkiszowej. Jest przepyszny, wszystkim polecam :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 01 kwietnia Z tym słonecznikiem super wygląda, a o smak już nawet nie pytam, bo na pewno pyszne pieczywo :) Tak przy okazji, jak tam córa się chowa? ;)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń