Do góry

Śniadania Przepis na:

Chlebek pszenny na zakwasie

Chlebek pszenny na zakwasie

Autor:

Przepisów i artykułów: 123 Ocena: 5757

Dodano:

Odsłon: 338

Szybki chlebek pszenny-żytni na zakwasie z dodatkiem drożdży. Dzięki drożdżom znacznie skracamy czas wyrastania

Składniki

  • 100gr.zakwasu żytnio razowego
  • 550gr. mąki pszennej
  • 10gr. świeżych drożdży
  • 1 łyżka soli
  • 5 łyżeczek siemia lnianego
  • 5 łyżeczek sezamu
  • 5 łyżeczek słonecznika
  • 400gr. letniej wody
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Chlebek pszenny na zakwasie

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać i dodać pozostałe wszystkie składniki
    Zagniatać do momentu aż ciasto będzie miekie elastyczne i błyszczące

    Odstawić na około 1.5godz.

  2. Po tym czasie ponownie chwilkę wyrobić dłońmi ciasto, ułożyć w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym

    Odstawić na około 20min.
    Piekarnik nagrzać w temperaturze 180'

    Tuż przed włożeniem chlebka do piekarnika posmarować wodą

    Piec 40-45min.

    Po upieczeniu wyjąć chlebek z naczynia i wystudzić na kratce

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń