Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny chlebek z ziarnami. Piekłam go na licytację dla Fundacji.
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 939
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 89
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2148
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4167
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 939
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 89
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2148
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4167
Składniki
Trzy rodzaje mąki wymieszać ze sobą. Dodać uprażone ziarna na suchej patelni i wymieszać. Następnie dodać sól - wymieszać, dodać cukier - wymieszać. Do wszystkich składników dodać pokruszone drożdże i ponownie dokładnie wymieszać. Na końcu wlać maślankę ( temperatura pokojowa ) i dokładnie wymieszać. Pozostawić ciasto w misce do wyrośnięcia przez 20 minut. Po tym czasie ciasto "odgazować" i przełożyć do formy silikonowej w kształcie serca. Udekorować pestkami dyni i posypać czarnym sezamem i pozostawić w formie przez 15 minut. Włożyć ciasto do nagrzanego piekarnika do 210 stopni C i piec przez 15 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 190 stopni C i piec jeszcze przez 30 minut. Upieczony chlebek wystudzić na kratce. Smacznego !