Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny chlebek z ziarnami. Piekłam go na licytację dla Fundacji.
Jak wykorzystać mięso z rosołu? Paszteciki drożdżowe z mięsem i kapustą robię...
Odsłon: 15336
Dzisiaj w roli głównej kapusta pekińska. Pekinka raczej kojarzy się z surówką...
Odsłon: 243
Mi najbardziej smakowały te z kiełbasą.
Odsłon: 717
Jak wykorzystać mięso z rosołu? Paszteciki drożdżowe z mięsem i kapustą robię...
Odsłon: 15336
Dzisiaj w roli głównej kapusta pekińska. Pekinka raczej kojarzy się z surówką...
Odsłon: 243
Mi najbardziej smakowały te z kiełbasą.
Odsłon: 717
Składniki
Trzy rodzaje mąki wymieszać ze sobą. Dodać uprażone ziarna na suchej patelni i wymieszać. Następnie dodać sól - wymieszać, dodać cukier - wymieszać. Do wszystkich składników dodać pokruszone drożdże i ponownie dokładnie wymieszać. Na końcu wlać maślankę ( temperatura pokojowa ) i dokładnie wymieszać. Pozostawić ciasto w misce do wyrośnięcia przez 20 minut. Po tym czasie ciasto "odgazować" i przełożyć do formy silikonowej w kształcie serca. Udekorować pestkami dyni i posypać czarnym sezamem i pozostawić w formie przez 15 minut. Włożyć ciasto do nagrzanego piekarnika do 210 stopni C i piec przez 15 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 190 stopni C i piec jeszcze przez 30 minut. Upieczony chlebek wystudzić na kratce. Smacznego !