Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 02-04-2024
Idealny na śniadanie i kolację.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22673
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15023
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4783
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44983
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 674
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 773
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22673
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15023
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4783
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44983
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 674
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 773
Składniki
Drożdże rozmieszać z cukrem, zostawić na 5 minut. Obie mąki przesiać, włożyć pokrojony tłuszcz, razem posiekać, dodać żółtko, jajko, płynny rozczyn, śmietanę, sól. Siekać aż masa się połączy. Ciasto szybko wyrobić, przykryć i na chwilę odstawić. W tym czasie lekko opłukać zielone oliwki, paprykę pokroić w 1,5 cm kostkę. Tak przygotowane warzywa delikatnie ale dokładnie wgnieść w ciasto drożdżowe. Całość przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. pół godziny. Blaszkę 10 X 24 cm wysmarować tłuszczem, posypać mąką lnianą. Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy, wyrównać powierzchnię. Przykryć, niech jeszcze lekko odpocznie i podrośnie. Piekarnik nagrzać do 180 C. Białko wymieszać z szczyptą soli, pieprzu i odrobiną mleka. Podrośnięte ciasto posmarować roztrzepanym białkiem i posypać sporą ilością lekko zmielonego siemienia lnianego. Piec około 40 minut. Najlepiej smakuje na ciepło. Na zimno doskonale komponuje się z pomidorem, mięsem pieczonym czy wędliną.