Do góry

Śniadania Przepis na:

Chrupiące bułeczki pszenne

Chrupiące bułeczki pszenne

Autor:

Przepisów i artykułów: 128 Ocena: 1580

Dodano:

Odsłon: 208

Przepis na chrupiące bułeczki pszenne. Miękkie, puszyste i z chrupiącą skórką. Więcej na blogu www.smacznebodomowe.pl

Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej (typ 450)
  • 3/4 szklanki wody
  • 20 gramów świeżych drożdży
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki masła
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. • Do ciepłej wody dodajemy drożdże oraz cukier mieszamy i pozostawiamy przez 10 minut
    • Do misy dodajemy: mąkę, sól, masło oraz zaczyn drożdżowy, wyrabiamy ręcznie lub w mikserze planetarnym mieszadłem typu hak przez 5 minut
    • Po wyrobieniu ciasto powinno być gładkie, miękkie i elastyczne
    • Ciasto odstawiamy na 40 minut, po tym czasie formujemy kajzerki i odstawiamy na kolejne 30 min do wyrośnięcia
    • Pieczemy przez 17-20 minut w temp 210 stopniach

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń